Финансовият министър на САЩ: Притеснявам се ужасно за инцидент с дълга

Финансовият министър Джак Лю заяви в понеделник, че се тревожи, че изчакване до последната минута за повишаването на лимита на федералния дълг на САЩ може доведе до ужасен инцидент.

Американският Конгрес трябва да даде възможност на правителството да вземе още пари назаем до 3 ноември. Според Лю след тази дата държавата вече няма да има никакви възможности за маневриране.

„Наистина се надявам Конгресът да предприеме действия за повишаване на лимита на дълга в скоро време. Ще използвам всички налични инструменти, които имам на разположение, но министерството на финансите няма да разполага с възможности за маневриране след 3-ти ноември“, предупреди Лю.

Той добави, че хазната на САЩ има по-малко от 30 млрд. долара на разположение, като сумата бързо намалява.

В момента американският брутен държавен дълг надхвърля 18.4 трилиона долара, като федералните задължения са малко под 18 трилиона долара, колкото е техният законен лимит.

Конгресът е в състояние на хаос вече над три седмици, след като говорителят на Камарата на представителите, Джон Бейнър обяви, че възнамерява да подаде оставка в края на октомври.

Той е обвиняван от републиканците, че не е достатъчно остър в позицията си спрямо администрацията на президента Барак Обама и от демократите, че е прекалено непримирим.

На фона на страховете си за фалит на САЩ, Лю посочи, че Китай трябва освободи курса на юана, който все още има пространство за поскъпване.

Лю и Бейнър често заемаха противоположни позиции в Конгреса, но въпреки това лидерът на републиканското мнозинство даваше възможности за действие на администрацията на Обама, както стана при сделката с Иран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *