Финансовото министерство разработва стратегия срещу данъчните измами

Финансовото министерство разработва Стратегия за превенция на данъчните измами съвместно с други контролни органи. Целта е да се набележат най-ефективните мерки за противодействие на незаконните практики. Мерките ще бъдат разработени по видове данъци и данъчно задължени лица. Това съобщи на форум за противодействието на данъчните измами, организиран от БАН, зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Тя посочи, че най-големите загуби за бюджета идват от измами с ДДС и контрабандата на акцизни стоки, включително цигари.

„Установено е, че при различните категории данъчно задължени лица данъчните измами се реализират по различен начин – например големите мултинационални компании и малките предприятия“, разясни Петкова.

Тя посочи, че се правят измами и с местните данъци и такси. „При промените в закона м. г. получихме интересна информация. Поискахме от столичния КАТ данни за регистрираниавтомобили, също и от общината. 40% от регистрираните в КАТ автомобили не са с платени данъци. Има и много недекларирани сгради пред общината“, заяви Петкова.

Затова готвената стратегия ще обхване както републиканските, така и местните данъци и такси.

Людмила Петкова припомни, че отскоро с цел превенция на измамите действа обратното начисляване на ДДС при зърнените и техническите култури.

„Това е много ефективен механизъм, но европейското законодателство не позволява той да бъде въведен за по-широк кръг стоки. Механизмът ще се прилага до края на 2015 г. и след анализ може да бъде продължен до 2018 г.“, допълни тя.

По думите й механизмът наистина спира данъчните измами при доставките на зърнени и технически култури, но за да не се прехвърлят измамите към преработвателите, са предприети и други мерки от НАП: идентифициране на лицата, които ще ползват обратното начисляване на ДДС и контрол върху дейността им, обмен на информация с ДФЗ за засетите площи с култури и произведената продукция.

Друга мярка е наблюдението при движение на стоки с висок фискален риск, които често се използват в схеми за данъчни измами: плодове и зеленчуци, месо, захар, мляко и др.

Фискалният контрол се извършва на територията на цялата страна от органи по приходите, оправомощени по ДОПК. Те могат да спираткамионинад 3 т и да проверяват какви стоки се превозват и документите, придружаващи стоката. На превозното средство могат да се поставят пломби с GPS до мястото на доставяне на стоката.

Основно фискалният контрол е превантивна мярка – данъчните така разполагат с информацията в момент, в който могат да бъдат събрани задълженията.

Петкова припомни, че от лятото на 2013 г. до края на годината данъчните, Агенцията по храните и МВР са направили над 25 хил. проверки на граничните пунктове – основно с Гърция, и на зеленчуковите борси и тържища. Основно са проверявани доставките на плодове и зеленчуци. „Бяха установени много нарушения – цели камиони внасяха зеленчуците като „подарък“ или на занижени стойности. Тази мярка беше предприета и за защита на българските производители“, каза зам.-министърът на финансите.

Петкова посочи и други административни мерки за превенция – наблюдение на лицата в реално време, за да се идентифицират търговците, които могат да бъдат въведени в схеми на данъчни измами. Голяма част от тях не винаги знаят, че техният предходен доставчик е организирал схема за данъчна измама.

Освен това Агенция „Митници“ се е съсредоточила в районите на ГКПП заради контрабандата на акцизни стоки.

Има формула, по която да се изчисли рискът длъжностно лице да извърши измама, каза Елеонора Николова от Центъра за противодействие на корупцията към МС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *