Финансовото министерство спря заема за БДЖ

От минитерството очакват железниците да изпълнят реформите, разписани от Световната банка, като условие за подписване на заема.   Министерството на финансите нееднократно е заявявало позицията си, че са необходими реални реформи, преди да бъде осигурено допълнително финансиране на железопътния сектор.
В последните години в държавния бюджет са отделени значителни средства за железниците, но на този етап секторът не може да се отличи със съществено подобрение в оперативното и финансовото управление.
За 2007 г. за БДЖ в държавния бюджет са отделени 145 млн. лв., а за 2008 г. – 172 млн. лв. За 2009 година – 199.988 млн. лв. За 2010 г. – 201.989 млн. лв. За 2011 г. заложените средства в Закона за държавния бюджет са 212 млн. лв.
Министърът на финансите заедно с министъра на транспорта и ръководството на БДЖ, провеждат регулярни срещи и очакваме реални резултати, преди да продължим със следващите стъпки за подпомагане на реформите в железниците чрез осигуряване на финансиране.
По никакъв начин не може да се говори за съкращения на над 2000 души от БДЖ, но системата ще бъде оптимизирана, защото е на загуба от 800 млн. лв., коментира ресорният министър Ивайло Московски. По думите му много от губещите дейности на железниците, заедно с хората, които се занимават с тях, ще бъдат прехвърлени към частния бизнес. Освен това ще бъдат закрити 20-30 губещи линии.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *