Финансовото министерство стартира проект за управление на риска

Министерството на финансите стартира изпълнението на проекта “Засилване на управленската отговорност и укрепване на финансовото управление и контрол в централната и общинска администрация”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съобщиха от ведомството.
„Ключовата дейност в проекта е пилотно въвеждане на процеса по управление на риска в две централни администрации – Министерство на финансите и Министерство на икономиката и енергетиката и в две общини – Плевен и Благоевград“, подчертава главният секретар на Министерство на финансите Росен Асенов.
Стойността на целия проект е над 1 млн. лв., а срокът му за изпълнение е 12 месеца.
Последователното прилагане на управлението на риска осигурява разумна увереност, че целите на правителството, на министерствата и общините ще се постигнат законосъобразно, ефикасно и икономично, заяви Добринка Михайлова, директор на дирекция „Вътрешен контрол” в МФ и ръководител на проекта.
Пилотното въвеждане на процеса по управление на риска ще се осъществи от „Делойт Одит” ООД, избран за консултант в резултат на проведена обществена поръчка. Изпълнението на дейността ще подобри управлението и контрола в пилотните министерства и общини, като им помогне да определят целите си, да управляват системно рисковете за тяхното постигане и в крайна сметка да ги постигнат, се посочва в съобщението на министерството.

Като резултат в четирите пилотни организации ще бъдат утвърдени и приложени на практика стратегии за управление на риска и риск-регистри, ще бъдат подготвени експерти, които, след приключване на проекта, ще подпомогнат въвеждането на управлението на риска в другите организации от публичния сектор, ще се проведат шест специализирани обучения за ръководни длъжности от централната и общинска администрация.
Ще бъде подготвена и разпространена до общините, министерствата и другите ведомства специална брошура – сборник с добри практики, която ще популяризира добрите практики, свързани с управлението на риска в публичния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *