Финансово стабилни сме, но и най-бедни

Финансово стабилни сме били, чудим се какво да си правим парите и затова сме запрашили към гръцкото море! Да бе, при положение , че почти половината от българите живеят в риск от бедност, на ръба на оцеляването, а 21% са още по-ниско,  в абсолютна бедност. Това са едни от най-високите стойности в цяла Европа. Да вземеш някакви инцидентни, случайни числа и да ги разпростреш върху благоденствието на цялата нация е вид популизъм. Този коментар прави проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите, след оценката на премиера Бойко Борисов за „замогването“ на българите, тръгнали да празнуват в чужбина.
Струпаните на българо-гръцката граница през празничните дни наши сънародници са нищожен процент от нацията и статистически не дават представа какво се случва, обясни още Петков, според когото разумно, достоверно и отговорно би било да се обърнем към най-меродавния източник – сравнителните данни на Евростат, които се актуализират през няколко месеца.
Номиналните доходи се увеличиха, но реалната покупателна способност отива надолу, увеличението на доходите засяга под 10% от населението, а най-голямо е то при прословутия 1% най-богати граждани.
Няма реални мерки за ограничаване на бедността – тя расте, вместо да намалява, категоричен е проф. Петков. Ние мерим ръст на дъното с държави като Румъния, Латвия, Гърция, нататък отиват Португалия и Испания. Ключов за него е въпросът: Защо сме финансово стабилни, а заедно с това сме и най-бедни.

Но все пак някъде там се върти загадката, както се казва, там е ключът  за бараката – единият процент от нацията. Толкова са най-богатите ни сънародници, пак толкова бяха и онези 70-80 000 души, които тичаха да се облекчават по нивите, докато се гърчеха под слънцето пред граничната бариера, а неуморни репортерки ги преследваха да ги питат в целия им зор доволни ли са от пътуването и колко очакват да им излезе това 20-процентно намаление за българи, което правят гръцките хотелиери и ресторантьори.

И тъй като стана дума за това, да допродължим. Оказа се, че българската журналистика е на път да бъде отличена с награда за Гинес –  сборното време на репортажите за нашите потни и изтормозени сънародници по магистралата за Гърция, излъчени в родните телевизии, значително превишава времето, което тези същите медии са отделели за терористичния акт срещу двете кули в САЩ от самолетите на Бин Ладен, което досега държеше рекорда по отразяване! Както се казва – коментарът е излишен!

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *