Финландия: Важно е българи и румънци да се движат свободно в Европа, но те трябва да изпълнят всички критерии

Промяна наистина има и тя се свежда до това, че властите в Хелзинки, които досега не искаха и да чуят за поетапно влизане в Шенген са готови да приемат компромис от типа отваряне на  въздушните и морските граници през март и решение за сухопътните през юли. Има, обаче, условия и Финландия твърдо държи на тях. Те са основани на три основни въпроса – международната престъпност, върховенството на закона и антикорупционните мерки, казва в Брюксел Александър Стуб, министър по европейските въпроси на Финландия.
Трябва да гледаме на това като на пакет. Шенген е много повече от технически изисквания. Много е важно българите и румънците да се движат свободно в Европа, но България и Румъния трябва да изпълнят всички критерии. Ще има оценка и анализ едновременно на техническите и политическите критерии.  ЕС има начини да намира решения в трудни ситуации. Това е една трудна ситуация и се опитваме да дадем най-доброто от себе си, за да намерим приемливо решение, казва Александър Стуб.
Кой и на каква база ще ни оценява – на този въпрос Стуб отговаря, че се водят  дискретни преговори между Финландия, България, Румъния и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Засега мога да кажа само, че променихме подхода си – вече приемаме поетапно влизане в Шенген, но все така го свързваме с условия. Засега е рано да се каже дали целевите дати и срокове, за които стана дума може да бъдат постигнати, казва още Стуб.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *