Фирма „Доместина“ привлече 1 млн. лв. от инвеститори в Полша

Компанията за професионално почистване „Доместина“ е привлякла нова инвестиция от 1 млн. лв. Средствата са предоставени като заем, който може да се конвертира в дялово участие, от двама настоящи и един нов инвеститори. Привлеченото финансиране ще се използват за разрастване на пазара в Полша, където „Доместина“ стъпи преди седем месеца и вече зае водещо място в столицата. От следващия месец компанията навлиза в още пет големи града там. Ако моделът се окаже успешен, предприятието планира да го приложи и в други европейски страни.

 

Новите средства са осигурени изцяло от бизнес ангели. Двама от тях са настоящи инвеститори – старши вицепрезидентът на Metro Group Вероника Пунчева и съоснователят на „Телерик“ Светозар Георгиев, които увеличават дела си. Към тях като нов инвеститор се присъединява и друг от създателите на „Телерик“ – Васил Терзиев. От компанията не уточниха как е разпределена сумата между инвеститорите.

Средствата се предоставят под формата на convertible – заем, който е конвертируем в дялове в даден бъдещ момент. „Това е малко популярен модел в стартъп средите и се прилага за бизнеси, които се очаква значително да пораснат“, обясни единият от създателите и изпълнителен директор на фирмата, Владислав Симов. Конкретният дял, който инвеститорите ще придобият, се определя към момента на конвертирането, тъй като в момента не се знае бъдещата му стойност.

Заем за растеж

„Доместина“, която предлага услугите си през собствена платформа, ще използва средствата за разрастване на пазара в Полша, където навлезе през февруари тази година. „В рамките на седем месеца се превърнахме във водеща компания във Варшава, при това там имаме конкуренция, а цените ни са по-високи“, каза Симов. Той уточни, че в полската столица работят още пет стартъпа в дигитална среда. По думите му полският потребител използва много повече мрежата, като транзакциите в дигитална среда там са с годишен оборот от 6.4 млрд. евро. За сравнение, обемът в България е 315 млн. евро, информира capital.bg.

Според Симов успехът на „Доместина“ на този конкурентен пазар се дължи на модела на компанията. „Ние например предлагаме 4-часови посещения във фиксирани часови блокове, много сме гъвкави към нуждите, имаме абонаменти и т.н. Полските конкуренти вече започнаха да ни копират“, каза той.

С новата инвестиция компанията бърза да „затвори“ полския пазар, като навлезе в петте големи града – Гданск, Гдиня, Сопот, Краков и Вроцлав. Във всичките тях дейността започва на 1 ноември, като клиенти могат да бъдат както физически лица, които търсят фирма за почистване на дома, така и компании. Там ще се прилага нов оперативен модел – членство, като всеки член ще може да предлага по един нов член на месец. В различните градове ще има леки модификации според спецификата на местния пазар. „Това е агресивен и много рисков нов модел, който може да се окаже и неуспешен“, призна Симов. Целта на проекта е да се валидира механизмът за отваряне на нови пазари. „Ако се окаже успешен, планираме да покрием цялата територия на Полша и да навлезем и на други пазари в Европа“, каза той.

Платформа за бизнеса

В България бизнесът също се разраства, като освен почистване на домове компанията вече предлага и почистване на офиси чрез платформата Domestina@work. По думите на Симов за тази услуга по-лесно се намират работници, въпреки че и там вече се усеща недостиг. Липсата на работна ръка е един от основните проблеми на компанията, която бързо расте. Затова наскоро е въведено ново решение. „Започнахме да правим пакети за хора, работещи в чужбина, които искат да се върнат в България и ние им осигуряваме работа тук“, обясни той.
„Доместина“ започва бизнеса си за професионално почистване на домове преди две години и половина като стартираща компания с финансиране от Launchub. Основният й актив е платформата, чрез която се осъществява връзката между клиентите и помощниците, които извършват почистването. „За това време на пазара все още не се чувстваме стабилни“, казва Симов. Въпреки това заради технологията си наскоро компанията е получила оферта за закупуване на дял с план за последващо изкупуване, но я е отхвърлила. Това на практика е второто предложение от създаването на бизнеса.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *