Фирмите никога не получават 6% от вземанията си

Тревожна тенденция за развитието на бизнеса в страната, свързана с предприемане на събиранията на вземанията, показва маркетингово проучване, проведено по пъръчка на ЕОS Матрикс България.

Изследване сред 303 компании в България, селектирани от 4000, като 150 от тях са експортно ориентирани, отговарят на профила на фирми, които имат затруднения със свои клинти и партньори, обясни Райна Тодорова – Миткова, управител на колекторската фирма ЕОS Матрикс България.
Според нея все пакфинансовата култура и дисциплината на българските компании се подобрява след като 29% от запитаните винаги проверяват кредитоспособността на контрагентите.

Като основен източник на информация обаче компаниите посочват интернет, а това крие своите рискове.

Външнотърговските фирми, за разлика от тези, които търгуват на нашия пазар, по-често ползват кредитни отчети или препоръки за финансовото състояние на партньорите си.

Над 80% от българските компании имат сключени договори и са издали фактури на клиентите си, или са използвали документи за обезпечаване на вземането си, но една трета не прилагат тези методи за документална обезпеченост.

За 84% от компаниите най-често се прилага отложеното плащане, като средният срок за това е 38 дни след извършване на услугата и това е близо до 40-те процента на Източна Европа, уточниха от ЕОS Матрикс България.

Средно със 147 дни след изтичане на този срок фирмите започват да смятат задължението за трудно събираемо, но се опитват да ги го върнат чрез свои специалисти, въпреки че само 15% от участвалите в анкетата, имат специализирани звена за това.

Едва 13% възлагат процеса на специализирани агенции.

Практиката показва, че едва след 16.7 месеца средно има ефект от съдебните действия, предприети срещу длъжника, докато при възлагането на агенции този срок пада до 7.4 месеца.

За период от пет месеца българският бизнес проявява толерантност за забавените плащания, е друга констатация на проучването.

Средно на фирма се падат по 20 клиента, които бавят плащанията , като по-висок е броят на тези, които търгуват само на нашия пазар – около 33.

Средният размер на вземания от клиент е над 80 хил. лв., но половината компании не знаят каква е сумата на забавените им плащания.

Най-некоректни към българските си партньори са фирми от Гърция, Италия и Румъния.

Най-популярните подходи при събиране на вземанията са телефонните обаждания – 84%, изпращане на напомнителни писма – 78%.

Едва след това се предприемат съдебни действия като при фирмите износителки този процент е 39, а при търгуващите на вътрешния пазар – 63%.

Ако до девет месеца не успеят да съберат вземанията си те стават несъбираеми,

категорична е Райна Тодорова – Миткова.

От всички забавени плащания 6% никога не се връщат на фирмите.

Според нея съществуват няколко заблуди, свързани със получаване на вземанията.

Това са страховете на мениджърите, че ако се наеме колекторска фирма ще се влошат отношенията с партньорите. Ако не покажем че държим на парите си, клиентът никога няма да плати, категорична е тя.

Според нея съдебното събиране има ефективен и дисциплиниращ ефект.

От очакваните 84 хил. лв. – 2% ще отидат за адвокатски такси и още толкова за адвокатски хонорар, което означава още 5 хил. лв., пресметна управителят на ЕОS Матрикс България.

Тя напомни, четези вземания ще се получат едва след две години.

На година се отписват около 100 хил. лв. от малки и средни фирми с оборот мужду 20 хиляди и 4 млн. лв. оборот, посочи Миткова.

Ако до три месеца се възложи вземането на колекторска фирма се получава 100% от вземането, но практиката показва, че фирмите започват да търсят просрочията си след една година.

И тогава възможностите са ограничени.

Колекторските фирми събират мужду 8 – 10 – 15% в зависимост от конкретните задължения на фирмата и сектора,в който тя работи, уточни управителят на ЕОS Матрикс България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *