Фирмите си дължат 67 милиарда лева

Сивият сектор спасява икономиката ни, твърдят експерти

Над 67 млрд. лева си дължат фирмите у нас. Толкова са борчовете им към партньори, банки, държава и служители към 1 януари 2006 г., сочи изследване на Българската стопанска камара. То е направено на базата на балансите на нефинансовите предприятия у нас, предадени в Националния статистически институт. Дълговете надхвърлят брутния продукт на страната, който е 41,948 млрд. лв. за 2005 г. Те обаче растат с 20% годишно, докато ръстът на икономиката е 5-6 на сто годишно. Задълженията между фирми са 46,6 млрд. лв. Още 17,4 млрд. лв. са дълговете към банки и 3 млрд. лв. са тези към данъчните, обяви председателят на БСК Божидар Данев. Една четвърт от междуфирмените борчове са просрочени, което е над 11 млрд. лв.

Любопитен факт е, че приходите от продажби на фирмите са с 2% по-малко от задълженията им. Разликата се компенсира от сивия сектор, защото заемите се обслужват, коментира Данев. Според него в случая сивата икономика не застрашава да взриви макроикономическата стабилност. Дори има обратния ефект, защото покрива дефицита на фирмите. Негативите са само спрямо държавния бюджет, където няма постъпления от тези доходи, каза Данев.

Около 40% от задълженията между фирмите са към свързани предприятия. Това също е признак на укриване на доходи и на сива икономика, категорични са експертите на БСК. През 2006 г. тенденцията се запазва, дори има значително нарастване на сивия сектор, прогнозира Данев. Годината бе много успешна, с висок растеж на икономиката и това според нас ще доведе и до голям ръст на задлъжнялостта, обяви той. Според него експертната оценка на БСК за 2006 г. сочи реален ръст на икономиката от 7,8-8,1 на сто.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *