Фирмите ще получават ваучери от държавата за инвестиция в иновации

С ваучерите компаниите ще могат да се обръщат към научни институти, които да разработят решения на поставените проблеми

Инвестициите в иновации на бизнеса ще се финансират по ваучерна схема, заяви заместник-министърът на икономиката Красин Димитров на международната конференция „Иновациите – двигател на икономическия растеж“, предаде телевизия Bulgaria on Air.

Целта е към 2020 година страната ни да отделя процент и половина от брутния вътрешен продукт (БВП) за иновации. За 2012 година заделените средства за това са само 0,6 на сто.

Красин Димитров подчерта, че иновационната стратегия на страната ще бъде преосмислена. С приоритет в бъдеще при нея ще бъдат експортно-ориентирани отрасли. Ще бъде обърнато внимание и на малките фирми, които са 90 на сто от бизнеса у нас.

„Фирмата ще има възможност да получи ваучер, който до определена степен, ще покрие техните иновативни разходи. За останалата част те трябва да участват със съфинансиране“, обясни зам.- министърът новата схема.Димитров посочи още, че новата схема ще насърчи фирмите да отидат в научен институт и да поставят своя проблем, а в отговор да получат иновативно решение.

Припомняме, че още правителството на Бойко Борисов работеше върхуидеята за ваучерна системаза стимулиране на иновациите. Тогавашният икономически министър Делян Добрев обясни, че схемата ще бъде финансирана по ОП „Конкурентоспособност“ за нея ще бъдат отделени към 400 – 500 млн. евро за целия програмен период (2014 – 2020 година).

„Фирми, които са решили да инвестират в иновации, ще получават ваучери, с които ще могат да поръчват разработване на иновативен проект на различни научни и развойни институти“, коментира Добрев в края на 2012 година.

Някои учебни заведения обаче не очакват пасивно някой да ги потърси, стана ясно по време на днешната конференция. „Нашата голяма иновация е че, не ние чакаме бизнесът да дойде при нас, а ние отидохме при бизнеса и го попитахме какви нужди има“, обясни ръководителят на Висшето училище по застраховане и финанси.

Според класацията на Евростат България е сред европейските страни с най-малко внедрени нови технологии. Лидер в това отношение е Германия. В годините на криза именно иновациите бяха посочени като източник на растеж на европейската икономика и за откриване на нови работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *