Фирми опитват да източват ДДС с фалшиви банкови гаранции

Шест софийски фирми са представили пред териториалната дирекция на НАП в столицата фалшиви банкови гаранции. Едно от дружествата е поискало възстановяване на данъчен кредит в размер на близо 300000 лв. Банковата гаранция е била законно издадена за сумата от 280 лв., като в нея са били добавени три нули. Други от фирмите пък са представили неистинските документи по повод регистрация по ДДС.
НАП София е отказала възстановяването на данъчния кредит, уведомена е и Прокуратурата за извършено документно престъпление.
Законът за ДДС предвижда възможност за онези фирми, чиито данъчни ревизии не са приключили, да им бъде възстановен дължимия данък върху добавената стойност в тридневен срок, след като представят обезпечение в пари, в държавни ценни книжа или безусловна и неотменяема банкова гаранция. Тази законова разпоредба беше въведена в края на 2007 година, за да улесни коректните фирми, но се оказва, че с нея се злоупотребява. По този повод изпълнителния директор на НАП е разпоредил да се извърши проверка на всички банкови гаранции, предоставени за възстановяване на ДДС пред всички териториални дирекции на НАП в страната. През 2008 година софийската дирекция на НАП е възстановила ДДС на 32 фирми след представяне на банкови гаранции.
„Проверките на банковите гаранции са част от извънредните мерки за противодействие на ДДС измамите. Законовият текст за възстановяване на данъка в тридневен срок беше създаден в услуга на бизнеса по инициатива на НАП. Няма да допусна опитите за злоупотреби да повлияят на връщането на ДДС на коректните фирми. Измамниците обаче ще понесат пълна отговорност за действията си”, каза по повод на новия вид злоупотреба изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *