Фирми плащат 2,5 млн. лв. след поискано производство по несъстоятелност

Четири дружества са погасили задължения в размер на общо над 2,5 млн. лв., след като Националната агенция по приходите (НАП) е поискала за тях да се открие производство по несъстоятелност през 2008 г.
Две от фирмите са от София град и са платили задължения в размер на 55 145 лв. Другите две дружества са от Добрич, като задълженията към държавата, които са покрили са в размер на 2,45 млн. лв., обясниха от агенцията.
Досега практиката беше да се иска откриване на производство по несъстоятелност чрез Агенцията за държавни вземания (АДВ), но от тази година публичните изпълнители на НАП използват все повече тази практика, тъй като дава положителни резултати, казват данъчните.
Процедурата предвижда след откриване на производството по несъстоятелност, ако не се стигне до споразумение за отсрочване, разсрочване, плащане на задълженията или приемане на оздравителна програма за предприятието, длъжникът да се предаде на АДВ.
През 2008 г. общият брой на издадените искания за откриване на производство по несъстоятелност е 404. В сравнение с 2007 г. исканията са се увеличили със 73%, като в същото време обаче е намалял размерът на задълженията, във връзка с които са издадени искания за откриване на производство по несъстоятелност. Най-много искания за откриване на производство по несъстоятелност са издадени от териториалната дирекция на НАП в Русе – 160, следва София град с 65 и Добрич – 32.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *