„Фич“ излезе с оптимистична прогноза за ръста на руската икономика

Рейтинговата агенция „Фич“ даде една от най-оптимистичните прогнози за ръста на руската икономика досега, съобщи „Комерсант“. Агенцията прогнозира ръст на БВП с 1% през 2015 г., докато Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка допускат дори рецесия.

„Фич“ залага реален ръст от 0.3% за 2014 г., но 1% за 2015 г. През 2016 г. агенцията прогнозира значително засилване на икономиката и ръст от 1.8%. Инфлацията през 2014 г. ще бъде 7%, а през 2015 г. – 6.8% (в сравнение прогнозата на руското министерство на икономиката, която сочи съответно 7.5% и 5.5%).

Агенцията отбелязва, че въведените срещу Русия санкции и руското ембарго върху хранителните стоки се отнасят негативно върху доверието на инвеститорите, курса на валутата, инфлацията и лихвените проценти. Санкциите са довели и до отлив на чуждестранни капитали, за което спомага и забраната за привличане на капитал на западните пазари. В случай че санкциите се задържат, в дългосрочен план руската икономика може да изпадне и в рецесия.

Прогнозата на „Фич“ за ръста на руската икономика е една от най-оптимистичните. ЕБВР очаква, че през следващата година Русия ще изпадне в рецесия, като през 2015 г. вероятно ръстът ще е близък до 0%. Световната банка от своя страна прогнозира ръст от 0.3-0.4% през следващите три години. Заложените в руския бюджет цели от своя страна са още по-оптимистични – министерството на икономиката предполага растеж от 1.2% през 2015 г. и 2.3% през 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *