„Фич“ понижи оценката на държавния дълг на Украйна

Финансовата агенция „Фич“ (Fitch) понижи оценката на държавния дълг на Украйна с една степен от „ССС“ на „СС“ въпреки обявения в четвъртък план на МВФ за помощ на Украйна в размер на 17.5 милиарда долара, предаде „Франс прес“. По този повод от агенцията коментират, че планът ще помогне да се запълнят нуждите на страната от финансиране, но той трябва да бъде придружен от преструктуриране на дълга, който се държи от частни кредитори.

Ескалацията на конфликта със сепаратистите в Източна Украйна тежко засегна украинската икономика и прави „вероятна“ хипотезата от дефолт в плащанията, добавя „Фич“. Според агенцията дългът на Украйна е достигнал 72% от БВП, а се очаква през 2015 г. рецесията да продължи с 5-процентово свиване на икономическата дейност след спада от 7.5 на сто миналата година.

МВФ обяви, че общата финансова помощ за Киев ще достигне 40 милиарда долара за следващите четири години, но тя ще се отпуска при условие, че се проведат драстични икономически реформи, отбелязва „Франс прес“.“Политическите рискове за това провеждане на реформи са високи“, смята агенция Фич, според която финансовата подкрепа на САЩ и ЕС за Украйна е от решаващо значение.

Днес „Фич“понижи рейтинга на руската Алфа банк от ВВВ- до ВВ+ с негативна прогноза, предаде ТАСС.Агенцията понижи и оценката си за устойчивостта на Сбербанк от „bbb“до „bbb-“ и на Газпромбанк от „bb“ до „bb-„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *