Флуктуациите на Борисов

Тези въпроси задава германският журналист Франк Щир.
Преди десет години Европейската комисия оцени България като „функционираща пазарна икономика“ – важна предпоставка за присъединяването й към Европейския съюз през 2007 година. Към тази оценка обаче определено могат да се проявят известни съмнения, като се има предвид как Борисов изпраща министрите си в магазините да проверяват цените на яйцата преди Великден или пък заплашва земеделските производители с намаляване на субсидиите, ако се окажат твърде високи, пише Франк Щир на страниците на „Винер Цайтунг“.
Министърът на здравеопазването Стефан Константинов трябваше да освободи поста си в резултат на няколкоседмичните медийни дебати за прекомерно високите цени на лекарствата. Неговото място заема едва 33-годишната юристка Десислава Атанасова, досегашна председателка на здравната комисия в парламента. В нейно лице България се сдобива с вече четвърти поред здравен министър от началото на мандата на Борисов преди две години и половина – ясен знак за това, че правителството така и не е изпълнило предизборното си обещание за реформа на съсипаното здравеопазване.
Мистерията около Трайков
Но докато оставката на Константинов бе до голяма степен очаквана, то тази на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков бе изненада за мнозина. По отношение на мотива има доста версии, пише Франк Щир и продължава: Вътрешният министър Цветан Цветанов казва, че Трайков си отивал по „лични причини“, Трайков пък казва, че Цветанов го принудил да подаде оставката. Премиерът от своя страна смята, че Трайков носи отговорността за проваления бизнес-форум в Катар – организиран всъщност от външното, а не от икономическото министерство. А финансовият министър Симеон Дянков бил знаел за предстоящите министерски оставки още преди пътуването до Катар.
 

Трайков – поредният министър, на когото му се наложи да си тръгне

Много вероятно е причина за оставката на Трайков да са неговите противоречия с премиера в сферата на енергетиката. Безпартийният Трайков, който преди да стане министър бе прокурист в ЕВН – България, се отнася пределно скептично към планираното изграждане на АЕЦ Белене и другите големи руски проекти като газопровода „Южен поток“. Негов наследник на поста стана досегашният заместник-министър Делян Добрев.
Течение и текучество
До момента в рамките на две години и половина от правителството на Борисов трябваше да си тръгнат деветима министри. В лицето на Трайков сега си заминава един от малцината, позволявали си да се противопоставят на властния премиер – например когато Борисов обмисляше увеличение на ДДС или пък по повод подхвърлената заплаха за одържавяване на електроразпределителните дружества.
„С Атанасова и Добрев пускаме в ход тежката артилерия на ГЕРБ“, каза Борисов, визирайки партийната принадлежност на новите министри. Само че ако разчита на партийни воини, а не на експерти, правителството надали ще се справи с нерешените проблеми в здравеопазването, нито пък ще успее да задвижи икономиката.

АГ, ВЦ, Ф. Щир, Б. Михайлова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *