Фолксваген планира изненадваща експанзия в Северна Америка

Германският автомобилен концерн Фолксваген (Volkswagen) инвестира над един милиард долара в разширяването на капацитетите в мексиканския град Пуебла. Идната година там ще започне производството на нов модел за американския пазар, съобщи Дойче Веле.
Още миналата година Фолксваген обяви, че ще инвестира 700 милиона долара в производствената си база в мексиканския град Пуебла. Сега германският концерн вдига летвата с още 400 милиона долара.
С инвестицията ще бъде разширен заводът, къето от следващата година ще започне производството на нов модел. Това е доста изненадващо на фона на недобрите новини от Фолксваген-Мексико напоследък: говореше се за временно замразяване на производството, за съкратено работно време, за лоши пазарни резултати.
Заводът на Фолксваген в Пуебла засега е единствената производствена мощност на германския концерн в Северна Америка. Там се произвеждат моделите „New Beatle“, „Bora“ и „Jetta“. От средата на 2010 година от конвейера ще слезе новият „Sedan“ – испанската дума за лимузина.
Засега шефът на мексиканското подразделение на Фолксваген не желае да издава нищо около новия проект. Той само коментира, че този автомобил ще намери пазар в цял свят. „Това ще бъде компактен седан, разработен основно за американския падзар. Но ще се радваме и на всяка продажба в Европа, Япония или Китай“, добавя той.
Инвестицията ще позволи откриването на нови 2 000 работни места,освен съществуващите вече 15 хиляди, което мексиканският президент Фелипе Калдерон приветства с ентусиазъм.
Фолксваген е единствената компания от автоиндустрията в света, която остава изключително стабилна на фона на кризата, дори и успя да разшири пазарния си дял в световен мащаб.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *