Фондовата борса може да придобие енергийната борса

Българската фондова борса (БФБ – София) може да придобие 100% от капитала на Българска независима електроенергийна борса (БНЕБ), която беше създадена в началото на 2016 г. и в момента е собственост на Българския енергиен холдинг. Това става ясно от съобщение на БФБ на нейния сайт.

Условията по евентуалната сделка ще бъдат договаряни между двете страни след извършването на правен и финансово-икономически анализ на БНЕБ. В резултат на анализа ще бъдат уточнени и следващите стъпки по евентуалното придобиване на акциите на енергийната борса, става ясно още от съобщението. БЕХ вече е дал съгласието си за продажба на 100% от капитала на енергийната борса.

Ако се стигне до такава, енергийната борса реално ще остане под контрола на държавата, но с по-малко влияние и ще има различен принципал – от енергийното министерство ще мине към финансовото. В капитала на БФБ – София, 49.95% имат и много частни инвеститори – банки и инвестиционни посредници, които са нейни членове, други юридически и физически лица, както и чужди акционери. Освен това борсовото дружество има много по-голяма експертиза в търговията на регулирани пазари и е публична компания, която разкрива регулярно информация за дейността си и финансовото си състояние.

По информация на „Капитал“ и според писмо, с което редакцията разполага, още през март ръководството на БЕХ е търсило вариант да привлече нови инвеститори в енергийната борса. Тогава идеята е била това да стане чрез листване на нейни акции на БФБ – София, като държавната компания остане с минимален дял от 51%. Министерство на енергетиката обаче не е дало съгласието си за този подход и така явно се е стигнало до идеята за продажба на фондовата борса.

Първоначланите планове, които са предвиждали капиталът на дружеството да бъде увеличен с между 30 и 50% , за да може повече инвеститори да запишат акции, на практика са осъществени. Реално от май до момента капиталът на борсата е бил увеличен с 54% и сега е 1.8 млн. лв.

Като цяло идеята на БЕХ е била по този начин да се привлече допълнително финансиране за енергийната борса, което е необходимо за нови търговски платформи и предоставянето на нови продукти. Споразумението с фондовата борса за продажбата обаче не включвало какви ще са следващите стъпки по отношение на енергийната борса, макар че предлагането на акции би било най-логично.

От БФБ не дадоха повече информация за предстояща сделка, докато тече анализа. По информация на „Капитал“ идеята е тя да бъде финализирана до края на октомври.

Защо се налага прехвърлянето

Един от мотивите за проджабата на енергийната борса е споразумението между БЕХ и Европейската комисия (ЕК), с което беше прекратено делото, водено срещу холдинга за злоупотреба с господстващо положение. С него БЕХ се задължи до шест месеца след създаването на енергийната борса да прехвърли собствеността й. Първоначалните планове бяха правоприемник да бъде Министерството на финансите, но впоследствие въпросното прехвърляне на два пъти беше отлагано с разрешението на ЕК. Последният срок това да се случи беше краят на юли тази година, но тъй като и той няма как да бъде спазен от БЕХ са поискали ново удължаване.

Една от причините плановете да се променят и собствеността да не премине директно към Министерството на финансите е, че то не разполага със заложени в бюджета си средства за финансирането на борсата.

Скандинавската Nord pool, която осигури платформата за търговия „ден напред“ на борсата вече е проявявала официален интерес за закупуването на миноритарен дял от дружеството. Тя беше избрана и за създаването на платформата за търговия в рамките на деня, която трябва да стартира в последното тримесечие на годината.

Въпрос на доверие

До момента именно една от основните критики към борсата беше, че не е независима, тъй като собственикът й БЕХ притежава основните централи, които продават на нея – Националната електрическа компания (НЕК) със своите водни централи, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“. Точно за това според повечето от участниците на пазара възможността в нея да се включат частни инвеститъори е правилна, тъй като ще повиши доверието в нея.

Председателят на АТЕБ Мартин Георгиев коментира, че компаниите, част от асоциацията, подкрепят това решение. Той допълни, че до момента е обсъждана идеята да се даде възможност на компаниите, които участват на борсата, да придобият миноритарни дялове от нея, което ще подобри тяхното доверие и ще повиши независимостта й.

Още през март от ЕВН също коментираха че би било правилна стъпка борсата да стане или дружество с много акционери, или публична компания. По този начин нейната независимост ще може да се гарантира допълнително и от Комисията за финансов надзор и Министерството на финансите, бяха посочили от там. Изпълнителният директор на борсата Константин Константинов също беше коментирал пред „Капитал“, че към продажбата на част от акциите обикновено имат интерес самите участници на борсата, защото по този начин те могат да получат по-пълна информация за нейното функциониране.

Oт Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП), която обединява друга част от търговците на енергия също смятат, че привличането на частни инвеститори е правилна стъпка. Евентуалното придобиването на енергийната борса от фондовата не съответства на този подход и предизвиква опасения. Едно от тях е, че БФБ е 51% държавна собственост и двете борси като продукт и филосовия са много различни. От АСЕП допълват, че търсеният ефект от подобна сделка е „спасяване“ на БФБ и удовлетворяване на дългогодишните намерения на държавата да продаде своя дял в нея.

„Членовете на АСЕП смятат, че има смисъл само 100%-но листване на БНЕБ на борсата, и в този случай биха закупили акции“, допълват от асоциацията. Според някои от членовете й предлагането на миноритарен дял на енергийната борса от БФБ би означавало само повишаване на ликвидността на втората за тяхна сметка.

Резултатите на двете борси

За първата година от съществуването си борсата е отчела сделки за 175 млн. лв., от които 172 млн. лв. са от продажба на електрическа енергия, сочи финансовият отчет на компанията за 2016 г. Приходите от услуги (комисиони по тях и обучения) са 2.1 млн. лв., а печалбата 745 хил. лв, информира capital.bg.

От началото на годината до май 2017 г. борсата е изтъргувала електроенергия за 122 млн. лв., а участниците на нея са 45 (при 18 при създаването й).

Приходите на БФБ – София, за миналата година са 2.4 млн. лв., а печалбата е 64 хил. лв. Сделките с финансови инструменти на нея през 2016 г. са били за 416 млн. лв. в над 58 хил. сделки.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *