Фондове вдигнаха цената на земята

190 лева е средната цена на декар, масивите вървят двойно по-скъпо

Пазарът ще се развие след две години, когато се окрупнят терените

Тръгва окрупняването на земеделските земи и преотдаването им под аренда. В следващите две години големите масиви ще поскъпнат почти двойно, а търсенето ще стабилизира наемите, надяват се инвеститорите. През 2006 г. пазарът на земя се отпуши. Но в сравнение с цените, на които се търгуват строителните парцели, нивите все още се предлагат на безценица. С навлизането си на пазара на земя инвестиционните фондове направиха малка революция.

Два фонда изкупуват земеделски земи от края на миналата година. Това са „Елана фонд за земеделска земя“ и управляваното от „Карол“ дружество със специална инвестиционна цел „Адванс терафонд“. Те вече имат по 140 хил. дка. От тази година се включиха „Мел инвест“, както и „Фонд за недвижими имоти България“. Само за първите 9 месеца на 2006 г. четирите акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) са вложили около 80-100 млн. лв. в покупката на 400 хил. дка земя, изчисли управителят на „Адванс терафонд“ Радослав Манолов.

Останалите играчи са основно винзаводи

и предприемачи, които инвестират директно в земя (а не чрез Българската фондова борса, където АДСИЦ набират капитала си). На фондовете се падат около 70% от покупките, така че се очаква общият брой на сделките до края на 2006 г. значително да надхвърли миналогодишния. През 2005 г. в земеделски земи са вложени общо 94 млн. лв. според данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Сключени са 59 336 сделки за общо 559 001 дка при средна цена от 169 лв.

Инвестиционните дружества и в момента купуват на подобни цени, но след окрупняването на един масив (150 до 2000 дка в землище) цената му става два пъти по-висока, обясняват инвеститорите. Средната цена, на която се сключват сделки в момента, е около 190 лв. за декар. Най-често се продават парцели от 4 до 15 дка.

Към земите в Южна България все още няма сериозен интерес от големите играчи. Те работят предимно в Северна България, където пазарът е най-развит. В Добрич една сделка е средно за 16,5 дка при около 9,5 дка средно за страната, по данни на САПИ . От „Адванс терафонд“ очакват през 2007 г. да получат среден наем от 11 лв. за декар. По данни на дружеството в момента наемите са от 8 до 20 лв. за дка в различните райони на страната. Постепенно от плащане в натура ще се премине към парично Реален пазар на земята обаче ще има едва през 2008 г., когато фондовете ще са окрупнили изкупените терени. Част от тези земи обаче

граничат с държавни и общински имоти

а не е сигурно, че от министерството ще отстъпят своите терени срещу равностойни в други землища, за да може да се получат по-големи имоти с общи граници. В момента се създава асоциация на собствениците на земеделска земя. Едно от исканията е сделките да бъдат освободени от общински такси (2% от стойността на сделката), за да се стимулира оборотът и съответно уедряването на земята.

Елена Маркова

Проблемите:

Малкият размер на парцелите, което в съчетание с многото наследници прави трудно окрупняването на земята.

Множеството такси и данъци, които трябва да заплати един собственик, ако иска да обедини няколко имота в един.

Липса на посредничество от страна на държавата в процеса на окрупняването.

Липсата на контрол върху арендаторите и арендните взаимоотношения.

Този проблем може да се реши с изграждането на обща база данни за арендаторите, благодарение на която бъдещата разплащателна агенция да стимулира коректните в бранша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *