Фондове дават 100 млрд. евро на закъсали строители

Международни фондове са готови да отпуснат средства на обща стойност 100 млрд. евро за дофинансиране на строителни проекти, при които предприемачите срещат затруднения в реализацията.
Мярката е за различни държави по света, включително и България, съобщи Оник Латифян, изпълнителен директор на Century 21 България и Македония, цитиран от investor.bg. Франчайзинговата верига от агенции за имоти ще бъде посредник в процеса на кандидатстване за финансиране и реализация на сделките.
„Става въпрос за строители, които нямат възможност да довършат обектите си и да получат финансиране от България“, поясни Латифян. На този етап за финансиране ще могат да кандидатстват само по-големи обекти на минимална стойност 30 млн. евро. Предстои обаче в бъдеще да бъдат създадени и фондове, които ще обслужват проекти с по-ниска стойност. „Хубавото е, че след време ще стигнем и до малките строители в България“, каза Латифян.
Фондовете са от различни държави от цял свят, каза в отговор на журналистически въпрос той. Сред тях има и такива, които са склонни да финансират не само незавършени, но и сега започващи проекти. Начинът на финансиране ще бъде определян от самите фондове, поясни Латифян. Доколко рисков е даден проект също ще се преценява от фондовете. Сроковете за отпускане на средства зависят от големината на проектите и от хода на преговорите между страните, но се очаква да варират между един и шест месеца.
За територията на България кандидатите трябва да представят пълна документация за проекта и необходимата финансова информация на Century 21 България и Македония, които ще правят предварителна обработка на документите и ще ги препращат на отговарящите за проекта в международната му част. „Август ще бъде най-големият спад на пазара. През лятото сделките намаляват много, ще се изненадам, ако има силно търсене“, коментира Латифян в отговор на въпрос за изказаните вчера мнения на представители на сектора, че дъното вече е достигнато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *