Фондът на английската църква постигна 17% възвращаемост на инвестициите

Инвестиционният фонд към Църквата на Англия, който в миналото имаше финансови проблеми и беше сериозно критикуван, през 2016 г. отбеляза най-високата възвращаемост на инвестициите за последните три десетилетия.

По този начин той се нареди сред най-добре представящите се фондове в света, пише Financial Times. Church Commissioners, както е официалното наименование на фонда, отбеляза възвращаемост на инвестициите си от 17.1% през 2016 г., основно заради силно представяне на световните и частните активи. Фондът управлява активи за общо 7 млрд. паунда.

През последните 10 години възвращаемостта на фонда е била средно 8.3%, а за последните 20 – 9.5%, като постоянната цел винаги е била поне 5%, без да се взима предвид инфлацията. За сравнение, възвращаемостта на фонда на университета „Йейл“, част от осемте университета от Бръшляновата лига, се вдигна с 3.4% на година през миналия юни. Възвращаемостта на инвестициите през последните 10 години е била 8.1%, докато през последните 20 – 12.6%.

„Не само успяха да постигнат целите си, но и възвращаемостта им ги нарежда сред най-добре представящите се фондове в света“, коментира Амин Ражан, изпълнителен директор на консултантската агенция Create Research, успехите на фонда към църквата.

Религиозен бизнес

Фондът се управлява от 35 професионални инвестионни мениджъри, които имат дългогодишен мандат. Church Commissioners е известен с това, че редовно заема позиции, които са в противоречие с пазарните тенденции. „Като всичко на пазара, ние смятаме, че успехът на активния инвестиционен мениджмънт е цикличен“, коментира Том Джой, инвестиционен директор в Church Commissioners. „Дори най-добрите мениджъри преминават през трудни периоди. Понякога правилният избор е да останеш с тях. Не сме обсебени от това да правим равносметки на всеки три години.“

Голямата част от световните активи, част от портфолиото на инвестиционния фонд, се управляват активно, казва още Джой. Активно управляваните активи са имали възвращаемост от 33%, за което донякъде вина има и спадът в цената на британския паунд спрямо еврото и долара, информира capital.bg. „Да се движиш срещу посоката на пазара понякога е предпоставка за успех“, коментира Ражан. „Активното управление на активи е голям риск, но отделни индивидуални мениджъри се справят много добре.“

Въпрос на етика

Фондът на църквата обаче не загърбва етичния си кодекс, когато става дума за бизнес. През 2012 г. той продаде акциите си в медийната група на Рупърт Мърдок, малко след като стана ясно, че тя е подслушвала телефони на известни личности във Великобритания. В същата година от църквата увеличиха инвестициите си в хедж фондове – отново обратно на тогавашната тенденция.

Инвестиционният фонд продължава да подкрепя работата и мисията на Църквата на Англия, включително разходите на свещениците, поддръжката на катедралите и пенсиите. През 2016 г. фондът е вложил 231 млн. паунда, които покриват 15% от общите разходи на църквата. Според етичната инвестиционна политика на фонда всички инвестиции трябва да бъдат направени според християнските ценности.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *