Фонд за 7 млн. евро изкупува имоти по Черноморието от ирландци и британци

Базиран в Дъблин инвестиционен фонд изкупува имоти по българското черноморско крайбрежие, като се насочва основно към британци и ирландци, които са купили по време на бума и сега искат да продадат, пише в блога на International Herald Tribune Кевин Брас. Брас е дългогодишен автор на статии за имоти във вестника, както и в други издания като New York Times, Los Angeles Times, People и други.
„Има известен брой хора, които подписаха договори за покупка на зелено и не могат да съберат останалата част от средствата“, цитира той Дилън Кълън, директор на Appreciating Assets Ltd., която е създател на фонда.
Такива фондове се появяват из целия свят, защото инвеститорите търсят имоти на пазара на „втори домове“, който изпадна в затруднено състояние. Инвеститорите виждат в тях относително безопасно убежище в дългосрочен план, обяснява Брас.
Компанията на Кълън казва, че е привлякла 7 млн. евро за фонда с фокус върху България. Засега няма недостиг на заинтересовани продавачи. От средата на декември групата е финализирала 22 сделки, а други 15 изчакват, обяснява Кълън.
Обикновено фондът плаща между 60 хил. и 70 хил. евро за „апартамент с добра площ в добър проект в близост до плажа“.
Кълън признава, че не всеки се радва, като чуе офертата на компанията. Но тези дни истински купувачи, склонни и способни да финализират сделката, са рядкост в България, коментира Брас.
Офертата „не е спекулативна или пожелателна, а е реална стойност“, казва Кълън.
Стратегията на фонда е да събира приходи от отдаване под наем на имотите за пет до седем години, като залага на ръста на туризма покрай Черно море – цел, която много собственици може да нямат търпението или ресурса да преследват.
„Вярваме, че всеки, който продаде на нас, е доволен от постигната цена. Хората са по-големи реалисти, отколкото се мисли“, споделя Кълън.
Същевременно колумнистът на ирландския Independent Дер О’Брайън заяви от страниците на вестника, че „всеки, който купи имот в България и го задържа, беше глупак“.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *