Фонд „Земеделие“ отново бави агросубсидии

След като в началото на годината стана ясно, че ще има известно забавяне в изплащането на субсидии за 2016 г. и в края на февруари след смяната на директора на фонд „Земеделие“ бе представен нов график за тях, отново има закъснение, сигнализираха производители в „Капитал“.

Към момента още не са преведени средствата по три схеми – за млади производители, за зелени плащания, за тютюнопроизводство. Субсидиите за агроекология и за биоземеделие бяха платени в срок, но само частично. От институцията съобщиха, че закъснението се дължи на административни проверки. Общата сума, която чакат производителите, пък надхвърля 500 млн. лв.

Какво дължи

Миналата година фонд „Земеделие“ изплати субсидиите за животновъдство и т.нар. единно плащане на площ, а през тази трябваше да бъдат преведени средства за 2016 г. по няколко други схеми – за плодове и зеленчуци, зелени плащания, биопроизводство, тютюнопроизводство, малки и млади производители, фермери, работещи в необлагодетелствани райони, и др. В края на февруари след назначението на новия директор на фонда Живко Живков институцията публикува график за разплащането.

Оказва се обаче, че към днешна дата той не е спазен за част от схемите, съобщиха производители. Така например още през март е трябвало да бъдат преведени субсидиите за млади производители, които са малко над 2 млн. лв. годишно, но това не се е случило. Не са преведени и средства, предвидени за април – за тютюнопроизводство (над 80 млн. лв. годишно), както и за зелени плащания (над 420 млн. лв. годишно). По двете схеми за агроекология и климат и за биологично производство са разплатени само направленията пчеларство и животновъдство. Все още субсидии чакат фирмите от сектора на растениевъдството, които са и по-голямата част. Фермери съобщиха, че от фонда не са обявили нова информация кога ще бъдат получени средствата, такава информация не предоставят и на телефоните за контакт.

Административно забавяне

Проблемите не са в липсата на средства, а са изцяло административни. В отговор на въпроси от фонд „Земеделие“ съобщиха, че по четирите схеми текат проверки на подадените документи за подпомагане в системата ИСАК (интегрирана система за административен контрол), както и на резултатите от инспекции на място в земеделски стопанства и средствата ще бъдат разплатени след приключването им. Доколкото обаче проверките са ежегодни и е можело да бъдат взети предвид през февруари при изготвянето на графика за разплащане, това обяснение звучи малко като оправдание. На този етап от институцията не предоставиха и информация кога ще приключат проверките, обявявайки единствено, че според европравилата сроковете за изплащане на субсидии са от 1 декември до 30 юни на годината, следващата кандидатстването.

За втори път

Настоящото забавяне е второ поред в мандата на служебното правителство. Още при встъпването в длъжност на ресорния министър Христо Бозуков стана ясно, че няма да се спазят сроковете за превеждане на средствата, заложени от предходното правителство. В края на февруари Бозуков обясни, че забавянето ще е минимално и причината е несвършена административна работа, а „три дирекции“ не са работили през последните месеци, информира capital.bg. След като в края на февруари за директор на фонд „Земеделие“ бе избран Живко Живков, на сайта на институцията беше публикуван нов индикативен график за плащанията, който към момента също не се изпълнява изцяло.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *