„Форбс“ подреди най-щедрите филантропи в САЩ

Списание „Форбс“ публикува класация на най-щедрите филантропи в САЩ, оглавявана от гениалния изобретател и преуспяващ мениджър Джеймс Соренсън, завещал 4,5 милиарда долара на своята благотворителна фондация.
Соренсън, който според „Форбс“ бе притежатател на 68-то богатство в света, почина през януари на 86-годишна възраст.
Той завеща практически цялото си състояние за благотворителни цели, а не на наследниците си – съпругата и осемте си деца. Средствата ще бъдат използвани предимно в подкрепа на детски, образователни и медицински програми.
Втори по щедрост с дарение от 1 млрд. долара според „Форбс“ е американският инвестиционен банкер Питър Питърсън, който също е основател на собствена благотворителна фондация.
Неговият фонд влага средства основно в изследвания в областта на икономиката и по-специално за разпространение на информация сред американците за проблема с неконтролируемия външен дълг на САЩ.
В списъка на милиардерите на „Форбс“ Питърсън заема 605-о място. Трети по мащабите на направено благотворително дарение е обувният магнат Харолд Алфонд, роден в семейство на руски имигранти.
Той е внесъл в бюджета на своя фонд 360 млн. долара, за да може всеки жител на щата Мейн, роден след 1 януари 2009 година, да получи стипендия за образование в колеж. Алфонд никога не е фигурирал в списъка на хората, притежаващи над 1 млрд. долара.
По данни на неправителствени организации общият обем на благотворителните вноски в САЩ през 2007 г. е бил 306,4 млрд. долара. Според социологическите анкети 87% от най-богатите американци възнамеряват тази година да увеличат мащабите на благотворителната си дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *