„Форум за арабска култура“ възропта срещу изказване на Борисов

Сдружението „Форум за арабска култура“ се обяви срещу коментара на премиера Бойко Борисов, че за балансираните отношения на България с арабския свят говори това, че у нас „на всеки ъгъл има дюнер“.
Изказването му дойде по повод атентата на московското летище Домодедово и бе по принцип за тероризма: „Ние разчитаме на балансираната си външна политика – с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България – на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да го отчитат хората, които вземат тези решения за подобни актове“.

В изявление до медиите неправителствената организация, която обединява български студенти, посветили усилията си на изучаването на арабския език, култура и цивилизация, се казва: „Думите на г-н Борисов предизвикват почуда у всички свързани по някакъв начин с арабските страни и арабските общности в България. Съдържащото се и в текста и в контекста на изявлението налага впечатлението, че арабският свят едва ли не еднозначно и монополно създава терористична заплаха за света“.

Арабистите заявяват още, че смятат такава теза за предубедена и неприемлива, както и че звучи несериозно приравняването на арабското бизнес-присъствие в икономическия живот на България до „дюнери на всеки ъгъл”.
„Неубедително е да се говори за „централизирано” вземане на решения за „подобни актове”, визирайки арабските държави и актовете на тероризъм. Като част от българската академична общност, не можем да не си зададем въпроса не става ли утрешният ден на човечеството изобщо немислим, ако продължим да изхождаме от упорито насажданите ни стереотипи за сблъсък на цивилизациите и по този начин последователно се отказваме да се възползваме от тяхното взаимно обогатяване?“, се казва в изявлението.

„И не на последно място за нас е странно, че изричането на подобна изключително сериозна позиция от министър-председател на държава членка на Европейския съюз премина като новина еднодневка, без някой да си даде сметка, че тя би могла да засегне твърде чувствително някои сериозни икономически и оттам социални интереси на българското общество“, завършва изявлението на „Форум за арабска култура“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *