Франсоа Оланд встъпва официално в длъжност

Оланд е очакван в Елисейския дворец сутринта за традиционния поверителен разговор с предшественика му Никола Саркози относно секретните държавни досиета. След това, новият президент ще бъде приветстван от Републиканската гвардия и удостоен с огърлието на ордена на Почетния легион. След официалното прочитане на изборните резултати от председателя на Конституционния съд Жан-Луи Дьобре, Оланд ще произнесе пърлвата си реч като държавен глава и ще приветства френската армия, чиито главнокомандващ е.
Броят на поканените на тържеството е ограничен, четирите деца на президента няма да присъстват, за разлика от многобройното семейство на предшественика му Саркози преди 5 години.
За първата си обиколка на Париж Оланд е избрал да се спре на поклонение пред паметниците на създателя на френското светско училище Жюл Фери и на нобеловата лауреатка от полски произход Мария Кюри.
Следобед президентът ще отпътува на първата си задгранична визита в Берлин, където му предстои деликатен разговор с германския канцлер Ангела Меркел относно европейския бюджетен пакт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *