Франсоа Оланд обеща да ускори реформите

Президентът на Франция Франсоа Оланд съобщи, че през следващите две години държавните разходи ще бъдат намалени с 50 млрд. евро, предаде Ройтес.

Оланд обеща още да намали допълнително и данъчното бреме за компаниите, като постепенно до 2017 г. ще отпаднат част от социалните такси, които бизнесът плаща.

Днешните обещания последваха ангажиментите, които президентът на Франция пое в новогодишното си обръщение – да ускори реформите, насочени към свиване на публичния дефицит, съживяване на растежа и намаляване на безработицата във втората най-голяма икономика в Европа.

“Тази година ще спестим 15 млрд. евро. През 2015-2017 ние ще деблокираме още 50 млрд. евро. Това никога не е правено преди това”, коментира Оланд.

Икономиите ще бъдат постигнати с помощта на задълбочен преглед на всички публични разходи, включително на местните власти.

Тази година се очаква бюджетният дефицит на Франция да се понижи до 3,6% от брутния вътрешен продукт (БВП). През 2015 г. дупката в хазната ще се свие до под 3%.

“Франция трябва не само да си възвърне растежа през 2014 г., но и да постигне толкова силен растеж, колкото е възможно”, коментира Франсоа Оланд на пресконференция в Елисейския дворец.

Френският президент обаче се противопостави на идеята за намаляване на щедрия размер и продължителността на получаване на обезщетенията за безработица. Според него равнището на безработицата в страната е твърде високо и времето за реформи в тази посока е неподходящо.

Оланд допълни, че в замяна на мерките в подкрепа на бизнеса предприятията ще трябва да се ангажират с наемането на работници и служители, най-вече млади хора и хора в предпенсионна възраст, както и обучения и преквалификация на работното място.

Правителството предстои да обсъди пътната карта за реформите със синдикатите и работодателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *