Франция дава данъчни отстъпки за 20 млрд. евро на бизнеса

Новата фискална политика включва 35 мерки, съобщи френският премиер Жан-Марк Айро. Общата стойност на данъчните улеснения е по-малка от поисканите от индустриалеца Луи Галоа 30 млрд. евро, но все пак това е пълен обрат във фискалната политика на френското правителство, съобщава Financial Times.
Бизнесът във втората по големина икономика в еврозоната се опасяваше, че допълнителните разходи и повишенията на данъчните ставки ще направят много трудна конкуренцията с чуждестранните и най-вече с германските компании.
Френският бизнес ще спечели 10 млрд. евро от данъчни кредити през 2013 г. и още 5 млрд. евро във всяка от следващите две години. Данъчните улеснения ще важат за всички, а не само за експортните компании.
Правителството на Франция е под силен натиск, включително от Международния валутен фонд, да направи по-големи съкращения на публичните разходи, които формират 56 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.
Данъчният кредит ще бъде финансиран с орязване на публични разходи за 10 млрд. евро и повишение на ДДС от 19.6% на 20%. Данък добавена стойност за ресторантите ще стане 10% от 7% сега, а ставката за храните и други стоки от първа необходимост ще бъде намалена от 5.5% на 5%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *