Франция дава по-изгодни заеми

12 хил. евро за квадратен метър достига продажната цена на жилище в Париж с гледка към Айфеловата кула или Триумфалната арка. Иначе собствениците на апартаменти в центъра на френската столица искат между 5 и 9 хил. евро/кв. м. При месечен наем от 1000 евро за ателие от 20 кв. м инвестицията е гарантирано изгодна, казват от френската консултантска компания „ИмоИнвест“. Другото предимство на покупката на жилище в Париж е, че за него винаги ще се намерят наематели. Търсенето надхвърля няколко пъти предлагането, а договорите обикновено са дългосрочни.

За сравнение, в Монако най-престижните жилища достигат 25 хил. евро за кв. м, а на брега на океана в американския град Маями – около 10 хил. евро. Това се вижда от офертите на компанията.

Засега имоти в Париж или известните френски курорти купуват някои от българите, живеещи в чужбина. При средна лихва от 4,6% и финансиране на 80% от цената на имота ипотечните кредити във Франция са значително по-изгодни от тези, които се отпускат при покупката на жилища в България, посочи Джон Адам от компанията. Трябва да се има предвид обаче, че стандартният срок на ипотечните заеми е 5 години. Това означава, че вноската не може да се изплаща само от наема, а печалбата е отдалечена във времето. Сделката обикновено става по популярната и у нас схема на купуване с обратно наемане. При продажбата на луксозен имот във Франция инвеститорът гарантира от 3,5 до 5% годишна печалба от отдаването под наем в продължение на 9 години. След това собственикът може да сключи нов договор за управление на имота или да го продаде с печалба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *