Франция дава по 10 000 евро за смяна на дизелов автомобил с електрически

Дизелът отдавна е предпочитаното гориво за много от европейските водачи, които искат да намалят своите разходи за каране на автомобил.

През последните години обаче стават все по-явни опасенията относно вредните емисии на по-старите дизелови превозни средства. Освен въглероден двуокис те бълват и много други отровни вещества и малки твърди частици, които изпълват въздуха, натрупват се в белите дробове и водят до тежки заболявания. Това накара някои европейски страни да съставят планове постепенно да „прогонят“ дизелите от своите пътища.

Франция винаги е била настроена в полза на дизела, но сега се обмисля стимул от 10 хиляди евро за собствениците на дизелови коли, ако решат да ги заменят с електрически автомобили.

Подходът на Франция е интересен, защото цели да стимулира закупуването на електрически превозни средства, а не да санкционира собствениците на съществуващите дизелови возила.

Мари-Сеголен Роял, френският министър на екологията, устойчивото развитие и енергетиката, представи законопроекта за стимула пред френския парламент, съобщава International Business Times.

Ако законопроектът бъде приет и френските купувачи приемат мярката добре, тя може да издигне Франция от петото място сред най-големите пазари на електрически коли в света до водещата позиция на Норвегия и Холандия, където електрическите превозни средства вече съставляват над 5 на сто от пазара.

Освен това мярката ще допринесе за излизането от застой на целия френски пазар на електромобили. През първата половина на 2014 г., продажбите на електрически автомобили спаднаха с 12 на сто – цифри, които не са никак радостни, осообено за страна, в която няколко мести авто-производителя предлагат различни и атрактивни видове електрически коли.

Разбира се, най-голямата полза от всичко това ще е фактът, че водачите ще преминат от старите, замърсяващи дизели към нещо много, много по-чисто. от GreenTech.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *