Франция експулсира групово наши роми с трамвай

В сряда сутринта обитателите на лагера, разположен до болница в град Сен Дени, са били принудени за два часа да съберат багажа си под зоркото око на полицаи и спецчасти, предаде БНТ.
След това ромите били отведени до близката трамвайна спирка и натоварени на мотрисите сред изумените пътници. Мургавите били заедно с багажа си, велосипедите и количките си и създавали огромно неудобство. След като ватманите подали сигнал до централното управление на парижката компания за градски транспорт, оттам взели решение да отпуснат цял трамвай, с който нелегалните емигранти да бъдат извозени.
Докато пътували до градовете Шел и Турнан около трамвая се движел ескорт от девет полицейски коли, които следяли за слизащи на спирките. Това продължило около 40 минути. „Казаха ни, че нямаме право да се върнем и че няма друго решение. Заведоха ни до трамвая. Качиха ни 10 по 10 и ни заведоха далеч“, разказа бездомник пред местна телевизия.
Организацията „Лекари по света“ настоя за подробности къде са били откарани ромите и дали те са се върнали после в Сен Дени. Семейства звънели в организацията, за да кажат, че са били разделени от децата си, преди да бъдат натоварени на трамвая, заяви Ливия Отал, координатор на програмата за помощ на ромите в организацията, съобщи БТА.
Отношението на френските власти поражда паралел с влаковите конвои по време на Втората световна война, с които евреите са изпращани в концлагери, коментират възмутени правозащитници. „Шокирани сме от тези лъжливи обвинения. По време на акцията не е имало никакво насилие или арести“, заяви обаче Пиер-Анри Бранде – говорител на френското вътрешно министерство.
Засега френският министър на вътрешните работи Клод Геан твърди, че не е запознат с инцидента. Експулсирането на роми от незаконни селища обаче става по препоръка в циркулярно писмо на ведомството още от лятото на миналата година. Тогава разтурянето на ромските лагери и връщането на ромите по родните им страни породи напрежение в отношенията на Париж с ЕК, припомня в. „Монд“.
Товаренето на експулсирани роми в трамваи също не е нещо необичайно, отбелязва изданието, като уточнява, че до този момент полицията се е задоволявала само да придружава ромите до превозното средство. Полицейски представители пък признават, че заради това след няколко спирки обикновено ромите слизали и се връщали в района на разтурения им лагер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *