Франция избра „Южен поток“ пред „Набуко“

Газопроводът „Южен поток“, който се изгражда от „Газпром“ и ЕНИ, има нов привърженик – Франция. Включването на RWE в „Набуко“ е свидетелство за безпокойството на участниците в консорциума, заяви за „Комерсант“ анализатор.

„Газ дьо Франс“ /GdF/ се отказа от участие в проекта за газопровод „Набуко“ от Средна Азия за Западна Европа и изрази желание да се присъедини към „Южен поток“.

Прогнозираният срок на откриване на тръбопроводите, които да голяма степен се конкурират, сега е еднакъв – 2013 г., така „Набуко“ загуби двете години преимущество пред газопровода „Южен поток“. „Набуко“ до момента няма и ресурси, за да бъде запълнен. GdF изрази пълната си подкрепа за „Южен поток“.

„Смятаме да проучим възможностите за участие в аналогични проекти, особено в „Южен поток“, заяви за „Комерсант“ говорителят на компанията Армел Дияр, която отказа по-подробни коментари.

Промяната на френската позиция зарадва „Газпром“. „За момента не е имало преговори по този въпрос, но допълнителни потребители на нашия газ няма да попречат на нашия проект“, заяви за „Комерсант“ източник от монополиста. Според източника „Газпром“ е активизирала преговорите с Унгария и Гърция за „Южен поток“.

Миналата седмица се е провело заседание на координационния комитет на компанията SEPCO /в която равни дялове имат МОЛ и „Газпром“/ за разработване на техническа и икономическа оценка на газопровода.

„След подписването на споразуменията с България, Сърбия и Австрия идеята за газопровода има по-малко или повече ясни очертания, можем да напредваме бързо“, заяви мениджър от руския монополист, запознат с хода на преговорите. Говорителят на МОЛ Каталина Роман потвърди пред „Комерсант“, че „МОЛ редовно се среща с „Газпром“ в рамките на SEPCO и следващата среща е насрочена за март“.

През февруари се планира да се проведат първите консултации с Унгария и Гърция на междуправителствено равнище. Заместник-председателят на Държавната Дума и президент на Руското газово общество Валери Язев смята, че след редица преговори по „Южен поток“ в края на миналата и началото на тази година позициите на „Набуко“ „сериозно са се разклатили“.

„Все по-големи съмнения възникват в целесъобразността на този проект“, отбелязва депутатът. Той уточни, че разликата в проектите е в наличието на ресурсна база на руския и отсъствието на такава при „Набуко“.

Валери Нестеров от „Тройка Диалог“ също така обърна внимание на изявление на туркменското МВнР, че в региона „няма излишен газ“. „Всичко е договорено.

Шансовете на „Южен поток“ продължават да растат, докато въпросът за ресурсната база на „Набуко“ не се решава“, заяви анализаторът. Включването на RWE в проекта „само външно изглежда на усилване, по същество отразява безпокойството на участниците в „Набуко“, отбелязва Нестеров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *