Франция и Германия подкрепиха антикризисната политика на Гърция

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел изразиха твърда увереност, че бъдещето на Гърция е свързано с еврозоната, съобщи Елисейският дворец. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу увери Саркози и Меркел, че Атина изпълнява всички поети задължения за преодоляване на кризата.
Опасенията, че Гърция се движи бързо към обявяване в неплатежоспособност, и идеята, че тя потенциално трябва да напусне еврозоната и да върне собствената си валута, тревожеха от дни пазарите, не само в еврозоната, но и в целия свят.
Целта на видеоконференцията с участието на Саркози, Меркел и Папандреу бе да бъдат успокоени пазарите и да бъде овладяна кризата.
Уверенията на френските и германските лидери, че Гърция ще посрещне ангажиментите към своите кредитори и ще остане в еврозоната, ще стабилизират закратко пазара, но няма да решат проблема с липсата на координация на бюджетната политика в Евросъюза. Тази ситуация е опасна за българската икономика, смята професор Георги Генов, декан на факултета „Международна икономика и политика в УНСС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *