Франция и Италия настояват за постоянен председател на Еврогрупата

Франция и Италия призоваха за назначаването на постоянен председател на Еврогрупата. Те предлагат това да стане след изборите за Европейски парламент през май догодина. Предложението беше представено по време на срещата между френския президент Франсоа Оланд и италианския министър-председател Енрико Лета.

Подобен призив за постоянен председател на групата от 17-те страни в еврозоната отправи и Германия.

Италия и Франция настояват още на срещата на върха на ЕС през декември да бъде постигнато споразумение за Единния механизъм за спасяване и закриване на банки и възможността за директна рекапитализация на банки от Европейския стабилизационен механизъм. Германия обаче, не желае да споделя отговорността за спасяването на банки в други страни и към момента се противопоставя на този ход.

„Франция и Италия настояват да бъдат взети мерки, така че периодът 2014-2010 да бъде период на растеж,“ коментира италианският премиер Енрико Лета. – „Политиките на икономии и съкращения трябва да останат в миналото. Начало на тази промяна в нашата политика трябва да бъде дадено през декември. На следващия Европейския съвет всички решения, които сме взели, свързани с банковия съюз трябва да бъдат реализирани. Забелязва се някакво забавяне, което не е приемливо“.

Френският президент подчерта, че еврозоната трябва да има ръководител с функции подобни на президента в отделните страни, за да може да се фокусира върху дейността си. Оланд е категоричен, че изходът от кризата трябва вече да бъде намерен.

„Досега търсехме изход от кризата, но вече трябва да го намерим. Да постигнем желаната финансова стабилност, да осъществим банковия съюз и да имаме по-голяма координация на икономическата ни политика. Заетостта също трябва да бъде в центъра на вземането на решения“, коментира Оланд.

Френският президент коментира и възобновените преговори по иранската ядрена програма. Той заяви, че страната трябва да дава конкретни отговори на въпросите на западните страни и да не се изкушава с провокативни изявления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *