Франция намали възрастта за пенсиониране на 110 хил. души

Тази мярка, представена като „изцяло финансирана мярка на справедливост“, ще се отнася за 110 000 души през 2013 година и се изчислява на 1,1 милиарда евро за тази година и до 3 милиарда евро през 2017 година, в края на мандата на президента Франсоа Оланд, уточни тя.
Понижаването на пенсионната възраст беше сред ключовите приоритети в предизборната кампания на Оланд, който победи на изборите през май досегашния държавен глава Никола Саркози, отбелязва Ройтерс. Решението на министерския съвет бе взето въпреки предупрежденията на ЕС, че Франция ще изпита затруднения при изпълнението на бюджетните си цели без съкращения на разходите.
Излизането в пенсия ще бъде възможно на 60 години за гражданите на страната, започнали да работят на 18 или 19 години и внасяли за пенсия 41 или 41,5 години според годината на раждането, уточни АФП.
Марисол Турен заяви, че тази разпоредба ще позволи на жените, които са работели и имат деца, да не бъдат ощетени при пресмятането на техните пенсии.
Тази разпоредба е благоприятна основно за домакините и възрастните безработни, които ще могат да включат при пресмятане на пенсиите си две тримесечия допълнително.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *