Франция настоява ЕЦБ да отслаби еврото спрямо долара

Нивата на обмяна на еврото спрямо долара са прекалено силни и Франция желае Европейската централна банка да предприеме мерки, за да коригира тези нива, заяви френският министър на индустрията Арно Монтебург в интервю за днешното издание на френския ежедневник „Льо Паризиен“.

Нашите европейски партньори трябва да разберат, че рецесия не може да продължава повече, каза той. Еврото е твърде силно и ако е с 10% по-ниско спрямо долара, това ще увеличи нашето национално богатство с 1,2%, ще спомогне за създаване на 120 хил. работни места и за намаляване на нашия дефицит с 12 милиарда евро. Ако еврото се понижи с 20% спрямо долара, ние ще успеем да създадем 300 хил. работни места и да намалим нашия дефицит с една трета, прогнозира индустриалният министър на Франция.

Арно Монтебург посочи, че Франция се обръща към Европейската централна банка да направи това, което правят другите правителства – да коригира нивата на валутна обмяна според нашите интереси. Еврото е твърде скъпо, твърде силно и е прекалено германско. То трябва да бъде малко повече италианско, френско и в общи линии по-европейско, каза той и добави, че френското правителство повишава глас, за да изрази своето „раздразнение“ и „нетърпимост“ към органите на Европейския съюз в Брюксел.

(Бел.ред.) Френските власти са първите, коитозапочват официално да изразяват опасение от рязкото поскъпване на еврото на валутните пазари – поскъпване, което може да засегне износа на страните от еврозоната, като го направи по-слабо конкурентноспособен. Именно европейският експорт беше в основата на подобряване на бюджетните позиции (на свиване на дефицита) на отделните страни-членки и допринесе в значителна степен за преустановяване на продължилата 18 месеца рецесия в еврозоната през второто тримесечие на годината. В края на миналата седмица еврото се повиши до 1,3704 долара – точно под важния негов връх за годината от 1-ви февруари около 1,3711 долара. Евентуален по-траен пробив над 1,3711 върха (при днешни разочароващиданни за пазара на труда в САЩ през септември?) може да задълбочи възходящото движение на единната европейска валута към 1,3800/35 долара и дори да доведе до нейно поскъпване в средносрочен план към 1,4000-1,4200 нивата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *