Франция обмисля да предложи общи комисари за някои страни-членки на ЕС

Френският президент Никола Саркози обмисля идеята страни-членки на ЕС, които са от „сходни културни и езикови общности“, да имат общ комисар в ЕК, съобщава EUobserver.com.
Идеята се е появила веднага след като Ейре отхвърли ратификацията на Лисабонския договор. В момента тече усилена работа по проекта и се решават практически проблеми около плана, като например броя на комисарите в новата Комисия. Те трябва да поемат следващия мандат през ноември 2009 година.
Съгласно Договора от Ница в ЕК трябва да има комисар от всяка една страна-членка, но ако ЕС се разрасне до 27 и повече страни, то броят на комисарите не трябва да съответства на броя на държавите-членки. С присъединяването на България и Румъния страните-членки на ЕС са вече 27, а в такъв случай Договорът от Ница предвижда ротационна система за избора на европейските комисари, „основана на принципа на равенството”.
Ако Лисабонският договор влезе в сила в случай на ирландска ратификация при повторен референдум, то от 2014 година съставът на ЕК ще бъде редуциран с 33%. Това означава, че девет страни-членки няма да бъдат представени в Комисията.
Засега подобна перспектива не очарова нито един член на ЕС, като всички държави бранят ревностно позициите си в Брюксел. Френската идея е възможен изход, тъй като предвижда държави с общо културно наследство (например Германия и Австрия, Великобритания и Ейре, страните от Бенелюкса) да имат общ комисар.
Дали планът може да проработи, питат се мнозина? Отговорът идва от реакцията на австрийския външен министър Урсула Пласник, която заяви по повод оповестяването на идеята в публичното пространство „Французите сигурно се шегуват, при това не много успешно”.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *