Франция разгневи ЕС с плащания “под масата” в земеделието

Пред агенция Ройтерс френското правителство призна, че в продължение на десет години, от 1992 до 2002 год., неправомерно е давало допълнителни средства на производители на плодове и зеленчуци освен субсидиите, докато Европейската комисия не започна разследване, коментира агенция Ройтерс
Земеделският министър Бруно льо Мер вбеси фермерите, като съобщи, че те ще трябва да възстановят около 500 милиона евро на държавата възоснова на решение на Европейската комисия.
Когато безпаричните селяни се разбунтуваха, министърът започна да променя позицията си. Той обеща да преговаря за намаляване на сумата и да обжалва решението в Съда на Европейската общност, като освен това обеща на производителите и нови субсидии, които да ги компенсират.
Водачите на фермерите отхвърлиха предложението му за 15 милиона евро спешна помощ, „съгласувана“ с европейските правила, като определиха сумата като „нищожна“ и заплашиха с нови протести. Така протичат събитията във Франция.
Спорът излезе наяве в неудобен момент, преди началото през следващата година на реформите в Общата селскостопанска политика, критикувана от поддръжници на свободния пазар, от конкуренти износители и от развиващите се страни за това, че представлява огромна търговска бариера.
Франция е най-големият бенефициент на земеделски субсидии, като получава почти 10 милиарда евро на година от общо 50 милиарда бюджет, който представлява около 40 процента от разходите на ЕС.
Повечето субсидии отиват при големите производители на зърно и земеделския бизнес на север и запад, а не при мнозинството по-малки ферми, като производителите на плодове и зеленчуци.
Разкритията за това как французите са разстроили общия европейски пазар с плащания „под масата“ можа да доведат до раздор между Париж и традиционните му съюзници – Испания, Италия, Португалия и Гърция, които се конкурират в същия сектор. Това дава и ново оръжие на страни като Великобритания, Швеция и Нидерландия, които искат намаляване на разходите за селското стопанство и пренасочване на средства към изследвания и иновации в области като възобновимата енергетика.
Може да се наложи правителството да им заеме пари, с които те да върнат средствата в рамките на по-дълъг период и при субсидирани лихвени равнища, като те рискуват нови спорове с Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *