Франция с план за икономиката за 25 млрд. евро

Френският президент Никола Саркози представя днес в един от големите заводи на Renault план за стимулиране на икономиката, чиято стойност е между 23-25 млрд. евро, или 1.2-1.3% от брутния вътрешен продукт на страната, съобщава „Le Monde“.
Средствата ще бъдат отпуснати за засегнатите от финансовата криза сектори и предприятия, както и за помощи за безработните и засегнатите от рецесията, обхванала Франция. Арсеналът от мерки, който ще доведе до повишаване на държавния дефицит до 3.1% от БВП през 2009 г., включва още мерки за стимулиране на инвестициите, предлагането и потреблението на домакинствата.
Една част от мерките ще бъдат насочени към автомобилостроенето, осигуряващо 202 хил. работни места в страната и намиращо се в критично състояние след спад на продажбите на нови автомобили от 14% през ноември и временно спиране на производството в заводите в страната. Същевременно френските автомобилистроители разполагат с готова продукция от 1 млн. броя. За тях е предвидено създаването на фонд за подкрепа на инвестициите за реструктуриране и стимулиране на търсенето на нови автомобили.
В подкрепа на строителството, в което са заети 1.5 млн. работници, се предвижда удвояване на кредитите с нулева лихва, отпускани при покупка на жилища с енергоспестяващо оборудване и ускоряване на инфраструктурни проекти.
Предвиждат се и данъчни облекчения за най-засегнатите предприятия, както и увеличаване на държавните субсидии за безработните, броят на които премина символичната граница от 2 млн. души през септември.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *