Франция ще извлече минимална икономическа полза от Евро 2016

Разтърсена от ислямистките терористични атаки и стачките, Франция се надява евентуалното успешно европейско първенство по футбол да доведе до икономическо възстановяване. Експертите предупреждават обаче, че факторът „приятно чувство“ няма да помогне много.

Френската икономика показа признаци на съживяване в последните 18 месеца след три години на почти стагнация. Ръстът през 2015 г. беше 1.3 процента, а очакванията за подобряване на се увеличиха след ръста от 0.6 процента за първите три месеца на тази година.

Но кадрите на несъбран боклук от улиците на Париж, отменените влакове и самолетни полети не бяха най-желаният от правителството развой на събитията в последно време.

Докато наблюдава мача на откриването на европейското първенство между Франция и Румъния президентът Франсоа Оланд ще се надява националният отбор да спечели турнира и да добави няколко пункта към рейтинга и икономиката.

„Това ще подчертае, че нещата се подобряват“, заяви спортният министър Патрик Канер пред „Ройтерс“ в повторение на мантрата на Оланд за състоянието на икономиката.

В чисто финансово отношение влиянието на европейското първенство ще бъде незначително. Изследване на университета в Лимож по поръчка на УЕФА изчисли директното влияние на чуждестранните средства в икономиката, включително разходите на туристите, на около 1.27 милиарда евро. Това е около 0.05% ръст на БВП, според икономиста от университета Натали Хенаф.

„Ще има бонус приходи, но доста ограничени от макроикономическа гледна точка. Европейското няма да рестартира икономиката. Просто моментно ще подкрепи някои сектори“, коментира за „Ройтерс“ колегата й Кристоф Льопти.

Очаква се най-много ползи да извлече туристическият сектор, като например ресторантите и хотелите, които все още не могат да се отърсят от атентатите през ноември.

„Един успешен турнир би помогнал на Франция да възстанови имиджа си на безопасна туристическа дестинация, който беше нарушен след терористичните атаки“, заяви икономистът Диего Искаро от IHS Global Insight.

Според него ако „петлите“ успеят да спечелят титлата, Франция може да очаква малък, временен прилив на потребителско доверие.

Но ако правителството не успее да се справи със стачките или страната стане обект на нова атака, Франция може да се сбогува с надеждите за икономически ползи. Затова Франция е мобилизирала 90 хиляди служители на реда за осигуряване на реда в следващия месец.

„Снимките на блокирани пътища и тежко въоръжена полиция, която използва сълзотворен газ в световните медии може да обезкуражи много от туристите без билети за мачовете да пътуват до Франция, за да се насладят на празничната атмосфера“, твърди още Искаро.

При рекордно ниския рейтинг на Оланд от 16 процента Фредерик Доби от Френския институт за обществено мнение не очаква голям тласък за икономиката, дори и при триумф на националния отбор.

„През 1984 г. президентът Франсоа Митеран беше много непопулярен и титлата не промени нищо въпреки прекрасното представяне и деветте гола на Мишел Платини“, смята той.

 

 

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *