Французите се разделят с вината си

Кризата принуди доста от французите да се разделят с любимото си вино от любимата си колекция, съобщава АП.
През 2008 г. парижани, изпитващи нужда от пари в брой, са преотстъпили хиляди бутилки вино на банка „Креди мюнисипал дьо Пари“, а в замяна са получили пари в брой или кредити.
Подадените молби за нови заеми до финансовата институция, която работи и като заложна къща, са се умножили през последните месеци. За да удовлетвори търсенето, „Креди мюнисипал дьо Пари“ организира в началото на седмицата търг за продажбата на 2500 бутилки вино, които й осигуриха свежи пари в размер на 200 хил. евро.
„В парижките, а дори и в провинциалните винарски изби, има истински съкровища. И тъй като финансовата криза се задълбочава, все повече парижани обръщат тези истински съкровища в пари“, отбелязва Робер Горто, експерт по вината в банката.

Основаната от Луи ХVІ през 1777 г. „Креди мюнисипал дьо Пари“, която се обявява за най-старата финансова институция в Париж, е получила средно по 500 молби за кредити миналата година или над 25% повече спрямо 2007 г.
През 2008 г. банката е раздала заеми на обща стойност 75 млн. евро.
„Все повече кандидати за кредити ще решават да се разделят с бутилките си вино, за да получат бързо пари в брой вместо заеми, върху които се трупат лихви“, отбелязва Горто.
На аукцион в началото на седмицата цената само на бутилка „Шато петрюс“ (Chateau Petrus), произведено през 1982 г., беше 1950 евро. Пет бутилки „Шато Марго“ (Chateau Margaux) от 1990 г. бяха продадени 2400 евро, а шест бутилки „Шато Лафит Ротшилд“ (Chateau Lafite Rothschild) – за почти 4000 евро.
Тези цени биха могли да убедят мнозина любители на виното с големи запаси в избите, че сега е моментът да се продава, отбелязва агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *