Фрапорт взима 14 гръцки летища за €1,23 млрд.

Четиринайсет регионални летища в Гърция ще бъдат предоставени на концесия на базирания във Франкфурт германски летищен оператор Фрапорт.

Решението за концесиониране на въпросните летища е взето от гръцкия правителствен съвет за икономическа политика и е публикувано в Държавен вестник, съобщава гръцкото електронно издание нюз.ин, цитирана от БТА.

На търга, организиран от гръцката агенция по приватизация, германският оператор Фрапорт е участвал съвместно с гръцката компания Слентел от консорциума Копелузос.

Германско-гръцкият консорциум е спечелил търга, като е предложил цена от 1,23 млрд. евро за въпросните летища. Те ще бъдат отдадени на концесия за срок от 40 плюс десет години.

Наред с това консорциумът е поел ангажименти за инвестиции в размер на 330 млн. евро през първите четири години и общо 1,4 млрд. евро в следващите четири десетилетия.

Става дума за 14 летища, в това число тези в Солун, на о-в Корфу, в Ханя на о-в Крит, на о-в Кефалония, на о-в Закинтос, в района на Актио, а също летищата край Кавала и на островите Родос, Кос, Лесбос, Миконос, на Санторини и Скиатос.

Фрапорт е концесионер и на двете български морски летища – Бургас и Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *