Френската държава наложи волята си в ”Рено”

Като епилог от премерването на силите между правителството и ръководството на Рено, Париж накара автомобилната компания да приеме антиспекулативен текст.

Това стана на общото събрание на акционерите и то против волята на ръководството й, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Държавата и групата от Лозанж водиха битка от началото на април по прилагането в Рено на закон, предвиждащвсеки акционер, включително и държавата, автоматично да получава право на двоен гласслед двугодишен период, през който е притежавал акции на дружеството.

Единствено общото събрание на акционерите, провело се снощи, можеше да попречи на прилагането на тези разпоредби, гласувайки резолюция.

Ръководството на Рено предложи резолюция, обявяваща принципа „една акция, един глас“, но не успя да получи подкрепата на квалифицирано мнозинство, за да може тя да бъде приета.

Президентът и главен изпълнителен директор на Рено Карлос Гон, който се противопоставяше на двойните гласове, не коментира решението, а само се запозна с него.

Правителството на Франция, решено да се бори срещу спекулацията ида подпомогне стабилността на акционерите, подсигури тила си, увеличавайки своя дял от 15 на 19,74 на сто чрез изкупуване на акции за 814 милиона евро до 1,232 милиарда евро.

Делът на държавата, която преди тази операция притежаваше 15,01 на сто от капитала на Рено, достигна 19,74 на сто чрез придобиване на максимум 14 милиона акции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *