Френският парламент прие закон за премахване на 35 часовата работна седмица

Френският парламент одобри мащабна икономическа реформа, която прекратява задължителната 35 часова работна седмица в страната, предаде AFP. Законът беше подкрепен от дясноцентристкото мнозинство на президента Никола Саркози, а против бяха социалистите от опозицията.
Сенаторите вече приеха ключови икономически реформи, включващи промени в правилата за стачките, затягане на условията за отпускане на социални помощи и освобождаване на икономиката чрез планове, целящи да се намали цената на живота като се увеличи конкуренцията.
Най-оспорваната от страна на социалистите и синдикати реформа беше относно прекратяването на 35 часовата работна седмица. Предложението беше направено от социалистическото правителство преди 10 години и отхвърлено от консерваторите.
Новият закон запазва сегашната 35 часова работна седмица, но дава правото на компаниите да преговарят директно със служителите относно броят на работните им часове.
Целта на 35 часовата работна седмица беше да се намали безработицата. Според френския Статистически институт 350000 нови работни места са били създадени между 1998 и 2002 година, но на цената на милиони евро държавна помощ за компаниите.
Обществено проучване сочи, че французите все още гледат на 35 часовата работна седмица като прогресивна мярка, с която не искат да се разделят.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *