Френски пощенски гигант взима дял от „Спиди“

Френският пощенски държавен гигант La Poste ще увеличи присъствието си на българския пазар на куриерски услуги. Дъщерното му дружество GeoPost ще придобие 25% от най-голямата куриерска компания в страната „Спиди“ с опция за мажоритарен дял през 2020 г. Това става ясно от съобщение на „Спиди“. Сделката е на две нива – българският куриер ще придобие пълен контрол над дружествата на GeoPost в Румъния и България. А това означава сериозно разрастване за „Спиди“, включително извън България.

Това е втората голяма сделка в куриерско-пощенския бизнес, при която голям европейски играч стъпва на българския пазар. Предишната такава бе през 2012 г., когато австрийската държавна и публична компания Oesterreichische Post придоби първо миноритарен, а после и мажоритарен дял в българската „МиБМ Експрес“.

Сделката

Според съобщението „Спиди“ е подписало споразумение да придобие 100% от румънската „Дайнамик парсъл дистрибюшън“ и „Геопост България“. Дружествата са дъщерни на GeoPost. Френската група е основен собственик на международната куриерска компания DPD, с която „Спиди“ си партнира от 2010 г.

Придобиването на тези дружества ще стане с увеличение на капитала на „Спиди“, чрез което и GeoPost ще придобие 25-процентовия дял в българския куриер и опцията за мажоритарно участие през 2020 г., т.е. след шест години. В съобщението си „Спиди“ са посочили, че „необходимите средства за придобиването на дружествата и инвестиционната програма за Румъния са на стойност от 30 млн. лв.“, като всички средства по сделката ще дойдат както от увеличението на капитала, така и от дългосрочен заем.

В момента основен акционер в „Спиди“ е основателят й Валери Мектупчиян чрез дружеството си „Спиди груп“. Куриерската компания е публична и акциите й са листвани на Българската фондова борса от 2012 г. Свободно търгуемият им дял е под 5% от капитала по последна информация от отчетите му. А пазарната му капитализация е около 100 млн. лв.

Сделка ще бъде реализирана при оценка за компанията от 8 пъти оперативната й печалба (EV/EBITDA), посочват още от „Спиди“. Коефициент от 8 пъти оперативната печалба е сравнително добър за сектора, тъй като компании в бранша имат и по-ниски. В същото време обаче показва, че текущата пазарна цена на акциите на компанията на българската борса е сравнително справедлива. При 13.6 млн. евро оперативна печалба преди данъци, лихви и амортизация, т.е. EBITDA за 2013 г., оценката за цялото предприятие е 108.5 млн. лв. Като се вземат предвид дългът и паричните средства на дружеството, това отрежда оценка за цената на капитала му от около 107 млн. лв., или не много повече от текущите нива, на които се търгува в момента „Спиди“ на борсата. След обявяването на сделката акциите на „Спиди“ поскъпнаха с малко над 4% до 23.3 лв. за брой, или около 104 млн. лв. пазарна капитализация.

Голяма крачка напред

Като цяло партньорството с една от водещите европейски компании в куриерския бизнес дава възможност на „Спиди“ да изпълни плановете си за експанзия на пазара, включително извън България.

„Очакваме тази транзакция да бъде добра основа за нашето развитие в региона в момента. Със сигурност ще са необходими повече от две години, за да направим по-големи крачки“, каза изпълнителният директор и основен акционер в „Спиди“ Валери Мектупчиян пред „Капитал Daily“. По думите му предстои да се внесе проспект за увеличение на капитала на дружеството в Комисията за финансов надзор, в който ще бъдат описани точните параметри по всяка страна от сделката, а опцията за мажоритарен дял в „Спиди“ той определи като стандартна. По подобен начин, но в по-кратък срок, Австрийските пощи придобиха мажоритарен дял в „МиБМ Експрес“.

В официалното съобщение от „Спиди“ допълват, че чрез сделката ще могат да реализират плановете си за регионално развитие. Допълнително придобиването ще даде възможност компанията да се фокусира върху консолидирането на българския и румънския пазар, „като предоставя интегрирани логистични услуги на клиентите си от двете държави“. „Спиди“ ще има и директен достъп до сухопътната мрежа на DPD в Европа като пълноправен член“, пише още в съобщението.

„Спиди“ и DPD имат партньорство от 2010 г. и с помощта на международната компания българското дружество извършваше доставките си зад граница. Самата DPD е на българския пазар от десет години чрез дъщерното си дружество „Геопост България“

Пазарът

През миналата година „Спиди“ има 27% пазарен дял, което я нарежда в топ 5 на куриерските компании в България. Точни данни за дяловете на останалите все още няма, тъй като Комисията за регулиране на съобщенията публикува данни едва в средата на следващата година. За 2012 г. „Спиди“, заедно с останалите четири най-големи дружества са имали 67% дял общо. Според същия доклад приходите на целия пощенски пазар в България нарастват през 2012 г. спрямо 2011 г. с 6% до 245 млн. лв., а увеличението се дължи най-вече на т.нар. неуниверсална услуга, и по-специално на куриерския бизнес, който реализира приходи от 161 млн. лв. Или на него се падат 65% от пазара на пощенски услуги.

Самото „Спиди“ обаче расте с повече от средното за пазара последните години. През 2013 г. компанията отчита рекорден ръст в приходите си от куриерски услуги от малко над 20%. Увеличението е както при бизнес клиентите, така и при индивидуалните. В последната година присъствието на компанията на пазара на малки пратки се увеличи и чрез мрежата от гишета в търговски обекти Speedy Parcel Shop. Така куриерът стъпи директно в центровете на много по-малки градове, в съвсем малки населени места и в квартали на големите градове. За миналата година външните пазара са донесли 8% от приходите на „Спиди“.

През лятото на миналата година от „Спиди“ съобщиха, че проучват възможността да купят дялове от местни дружества в Сърбия, Македония и Румъния и така да разширят бизнеса си към съседни държави. Тогава по информация от ръководството все още не е имало сериозни преговори, а само проучвания и Румъния ще е приоритетна пред другите две държави. До момента „Спиди“ присъстваше на румънския пазар с доставки, като ползваше за партньор DPD. Намеренията, заявени скоро след публичното предлагане на „Спиди“, бяха за по-сериозно присъствие на румънския пазар, тъй като държавата е член на ЕС, няма граници, транспортирането е много по-лесно.

По време на стартирането на търговията с акциите Валери Мектупчиян каза, че по техни оценки за разширение на бизнеса в Румъния ще са необходими около 10-15 млн. евро. Още тогава увеличение на капитала през фондовата борса беше обявено като опция. Излизането на БФБ беше с вторично предлагане и досега „Спиди“ не е правила набиране на капитал от външни инвеститори. Борсовият дебют на компанията през 2012 г. я оцени на 76.3 млн. лв. Миналата година дружеството увеличи капитала си от 1.48 млн. лв. до 4.446 млн. лв. с част от печалбата за 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *