Френски представители ще разясняват пред ЕК депортирането на ромите

Представители на френското правителство ще бъдат в Брюксел във вторник идната седмица, за да изложат пред Европейската Комисия всички аргументи и детайли, свързани с депортирането на ромски имигранти. Решението е било взето вчера в телефонен разговор по проблема между председателя на Европейската Комисия Жозе Барозу и премиера на Франция Франсоа Фийон, съобщи говорителят на Комисията Оливие Байи.
„Френския министър-председател потвърди, че всички мерки, предприети от Франция в последните дни, са били в пълно съответствие с европейското законодателство. Това е политическо изявление, което ние сме длъжни да вземем предвид, ще направим обаче и своя собствена оценка на ситуацията“, заяви говорителят.

Той съобщи, че анализът по случая, който комисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг ще представи пред Еврокомисията ден по-късно – в сряда, няма да бъде оповестяван публично и ще е само за информация на комисарите. В първата седмица след лятната ваканция Европейската Комисия няма да заседава както обикновено в централата си в Брюксел, а ще се събере на закрит за медиите двудвевен семинар в замъка „Вал Дю Шез“, където ще бъде обсъден и проблема с ромите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *