Фридман: Внимавайте с влизането в европейски акции!

Инвеститорите трябва да са внимателни относно идеята за влизане при европейските акции, предупреждава изпълнителният директор на независима група за управление на активи, който съветва хората да не се подвеждат по една от основните инвестиционни истории на годината.

„Вълнуващо е: всеки се придвижва от щатски акции в европейски”, коментира Александър Фридман, изпълнителен директор на базираната в Швейцария GAM Holding, пред телевизия CNBC.

„Бих ги предупредил, че може би има твърде голям позитивизъм тук. Защото има огромно количество политически риск, който не е отразен на пазара”.

Фокусираната върху САЩ аналитична фирма, изследваща риска на фондовите борси, TrimTabs сочи в анализ от неделя, че „инвеститорите наливат огромни суми пари” в европейски акции тази година, изоставяйки щатските. Инвеститори като Джордж Сорос и Уорън Бъфет също са доста по-оптимистични за акциите в Европа, като последният дори купи германска компания за аксесоари за мотористи.

Вчера главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан нарече този фокус на инвеститорите върху Европа „единствената игра в града”, предвид това, че ЕЦБ се готви да налее милиарди в икономиката на еврозоната.

Фридман, който преди време бе глобален главен инвестиционен директор на UBS Wealth Management и работеше за администрацията на Бил Клинтън, коментира, че и неговата фирма е била доста позитивна към европейските акции, за известно време.

Според него, обаче, има „огромна динамика, която не е отразена от новите инвеститори на пазара”, като разрешаването на кризата с Гърция и предстоящите избори в Испания и Португалия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *