Хазната виси на косъм за 2013 г.

Два месеца преди края на годината събираемостта на приходите в хазната изостава драматично спрямо актуализирания бюджет за 2013 г. Това става ясно от месечния бюлетин на финансовото министерство към 31 октомври. Все пак е почти сигурно, че няма да се стигне до втора актуализация заради задържане на разходи, сочат сметките.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1 до 4 лева

Според заложеното в актуализирания бюджет тази година фискът трябва да събере с 2,9 млрд. лв. повече спрямо събраното през 2012 г. За първите десет месеца на годината обаче събраните приходи и помощи са само с 1,6 млрд. лв. отгоре. Това значи, че през ноември и декември хазната трябва да навакса изоставане от 1,3 млрд. лв. Около половината от тази сума са пари от Брюксел и други неданъчни приходи, а при данъците и осигуровките изоставането е в размер на 670 млн. лв. Според актуализираните планове т. г. трябваше да бъдат събрани данъци и осигуровки, които са с 1,33 млрд. лв. повече в сравнение с 2012 г. До момента обаче в хазната реално са влезли с 662 млн. лв. повече.

Най-голямо е изоставането при ДДС. От налога тази година трябваше да постъпят с 504 млн. лв. повече, а два месеца преди края на годината в хазната са влезли само 282 млн. лв. отгоре. Около 200 млн. лв. е изоставането и при данък печалба, при който т. г. има изместване на сроковете за превеждане на авансовите вноски. Вместо заложеното превишение от 89 млн. лв. в хазната до момента се отчита спад на събрания данък спрямо 2012 г. в размер на 123 млн. лв. При данъка върху доходите изоставането също е сериозно – до момента са събрани 79 млн. лв. повече, вместо заложените 200 млн. Изоставането частично се дължи на отмяната на авансовите вноски по гражданските договори за последното тримесечие на годината. Акцизите трябва да излязат на плюс 68 млн. лв., а до момента са на минус 22 млн. лв. Най-добре върви изпълнението на осигуровките, при които планът дори може да се преизпълни.

Бюджет 2013 най-вероятно ще бъде спасен със задържане на разходи. В момента разходите изостават с над 2 млрд. лв. Дефицитът в края на октомври е 443 млн. лв., а по план в края на годината трябва да достигне 1,59 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *