Хакери удариха НАП

Националната агенция по приходите (НАП) и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на приходната администрация.Хакери удариха НАП.

.

По електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България, информират от НАП. Според информацията в писмото, хакерите са атакували сървър на МФ, през който е източено съдържанието на над 110 бази данни. „Над 5 млн. български и чужди граждани са засегнати”, казват хакерите, информира  financebg.com .

От НАП заявяват, че в момента се извършва проверка дали данните са реални.

Проверяваме дали данните, циркулиращи в публичното пространство са верни, заяви пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той уточни, че системата на приходната администрация функционира. Към момента нямаме никаква информация за активни хакерски атаки, заяви той, информира bgnesagency.com.

Второто, което проверяваме, е достъпът до сървърите и базата данни на НАП за месеци назад. За неоторизиран достъп, за да видим дали подобен риск се е осъществил, каза още Бъчваров.Хакери удариха НАП.

До утре сутрин ще може да отговорим дали изтеклите данни са данни на НАП и дали те са автентични, каза още Бъчваров.

Хакерите твърдят, че разпространената информация за тях е едва половината от това, с което разполагат. В мейла се призовава и за освобождаването на основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асанж. /БГНЕС

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *