Хаос с вноса на стари коли

КАТ изисква ненужни документи, фирми цакат клиентите с излишни такси

Пълен хаос цари при регистрацията на внесените стари коли. За това алармираха търговците на семинар, организиран от Асоциацията на вносителите на автомобили. След 1 януари 2007 г. в отделните региони на страната изискват различни документи, което създава много проблеми пред клиентите, каза шефът на асоциацията Анастас Тодоров.

Служителите не спазват указанията за регистрация на отдел „Пътна полиция“ към Столична дирекция „Полиция“. Например в много пунктове за регистрация се иска превод на оригиналните документи. Препращат хората към частни фирми, които искат по 60 лв. за услугата. Други пък настояват фирмите вносители да показват оригиналните фактури. Поискаха ми дори актуално състояние на фирмата, за да регистрират един автомобил, оплака се търговец. На места дори връщали клиента, за да провери сам номера на двигателя на колата.

Отстоявайте правата си, нямат право да изискват такива документи от вас, отговори комисар Алекси Стратиев, началник отдел „Пътна полиция“. При внос на стари коли от ЕС за регистрацията се искат само три документа. Те са оригиналите за регистрация в ЕС, документ, че колата е минала технически преглед в страната, откъдето идва, и декларация на собственика откъде е купил автомобила.

Въпреки проблемите вносът не е спрял. Само от началото на годината в страната са регистрирани 36 742 автомобила, каза зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков. От тях 7124 са нови, а 29 618 – употребявани. За сравнение през миналата година внесените автомобили са общо 210 хил.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *