Харчим най-много за храна и безалкохолни напитки

Доходът на домакинствата през първите шест месеца на годината е нараснал със 75,26 лева в сравнение със същия период на миналата година. Най-много пари харчим за покупка на храни и безалкохолни напитки. Това показват данни на Националния статистически институт.

Ръстът в семейните доходи през първите шест месеца на годината идва основно от повишението на работните заплати. Данните на статистиката обаче показват, че намаляват доходите на домакинствата от собственост, обезщетения за безработица и приходи от продажби.

Слабо покачване са наблюдава в приходите на домакинствата от изтеглени спестявания. Ръст има обаче и при тегленото на кредити.

Разходите за храна и безалкохолни напитки продължават да държат първенството. От януари до юни средно на домакинство са се харчили по 246,53 лв. за такива стоки. През същия период на миналата година цифрата е била 218,59 лв. На второ място в класацията по разходи са битовите сметки. За тях вече отиват 11,9 процента от семейния бюджет или 80,04 лв.

По данните на статистиката за първите шест месеца на годината 12,9 процента от доходите са похарчени за спестяване, 22,29 лв. на домакинство, за покупка на валута и ценни книжа – 0,06 лв., за изплащане на дълг или даване на заем – близо 25 лв.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *